Jumătate dintre copiii din România, în pericol de sărăcie

Pentru a preveni sărăcia educațională, părinții trebuie să aibă un loc de muncă stabil. 
În țări precum România, Slovacia, Polonia și Cehia, acoperirea serviciilor de îngrijire a copiilor de 0-3 ani, este sub 10%, iar în România, Polonia, Croația, peste 50% dintre copii nu frecventează învățământul preșcolar.
Situația este diferită de la o țară la alta, dar și de la o etnie la alta. Un studiu al Agenției Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamental a arătat că în România, doar 22% dintre copiii romi merg la grădiniță.
Diferențe mari remarcăm de la un stat membru UE, la altul. În Grecia, spre exemplu, 43% dintre copiii romi nu merg la școală, iar în România procentul este de 22%.
Criza economică a accentuat diferențele dintre clasele sociale, inegalitatea fiind principala cauză a sărăciei și excluziunii sociale. Astfel, tot mai multe familii care muncesc, nu își permit să investească în dezvoltarea educațională a copiilor.
Salvați Copiii face un apel la toate statele membre UE, și la Islanda, Norvegia și Elveția, să-și îndeplinească angajamentele asumate prin Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă. Organizația cere elaborarea unor planuri naționale pentru a combate sărăcia copiilor, excluziunea socială și lipsa de oportunități educaționale.
Cei responsabili de educația din România, dar și din Europa, trebuie să se asigure că toți copiii au dreptul la un învățământ de calitate și gratuit și că nu există copii defavorizați, atrage atenția organizația.
Organizația Salvați Copiii România a prezentat studiul, marți, la Guvern, în cadrul unui grup la care au participat reprezentanți ai Băncii Mondiale și ai Comisiei Europene, printre aceștia fiind prezenți și specialiști din mediul academic și neguvernamental, un raport european asupra riscului de sărăcie și excluziune socială.
Ne aflăm în fața unui cerc vicios, pentru că lipsurile materiale provoacă sărăcia educațională, iar aceasta din urmă întreține și perpetuează lipsurile materiale. Decalajul se transmite de la părinți la copii și din această perspectivă vorbim despre un fenomen social costisitor care afectează întreaga societate”, a precizat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.