Klaus Iohannis a promulgat legea privind diminuarea risipei alimentare

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul pentru promulgarea Legii privind diminuarea risipei alimentare.
Pe 18 octombrie, Camera Deputaţilor a adoptat această lege, în calitate de for decizional. 
Potrivit actului normativ, diminuarea risipei alimentare este un obiectiv urmărit de toţi operatorii economici din sectorul agroalimentar.
"În sensul prezentei legi, prin risipă alimentară se înţelege situaţia în urma căreia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradării şi sunt distruse, conform legislaţiei în vigoare. Operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligaţi să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare", prevede legea.
Aceste măsuri, conform ierarhiei de prevenire a generării deşeurilor alimentare, sunt:
* măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia, comercializarea, ajungând până la consumatorul final, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare;
* măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, conform legislaţiei în vigoare;
* măsuri privind transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, către entităţi, devenite operatori din sectorul agroalimentar, ca urmare a înregistrării la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, cu obligaţia respectării prevederilor legale cu privire la condiţiile de igienă, inclusiv cerinţele privind temperatura pe perioada depozitării şi transportului, precum şi la etichetarea corespunzătoare;
Direcţionarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, provenite din donaţii sau sponsorizări se face către operatorii din sectorul agroalimentar prevăzuţi în lege, acestora fiindu-le interzisă comercializarea în orice mod a alimentelor către alţi operatori din sectorul alimentar sau direct consumatorului final, prevede actul normativ.
Asociaţiile şi fundaţiile care funcţionează în baza Ordonanţei Guvernului 26/2000, precum şi întreprinderile sociale care funcţionează în baza Legii 219/2015, care devin operatori în sectorul agroalimentar, pot comercializa alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul asistenţei sociale.
Încălcarea prevederilor acestei legi constituie contravenţie, dacă nu întruneşte condiţiile unei infracţiuni, şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 1.000 lei şi 6.000 de lei.