Klaus Iohannis: Nu e suficient să vorbim despre cât de frumos e să mergem cu bicicleta. Avem nevoie de infrastructură

04.06.2021 - Preşedintele Klaus Iohannis, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, şi primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan au participat joi, la o dezbatere pe tema transportului sustenabil în România organizată de Asociaţia "Green Revolution" la Roaba de Cultură din parcul Herăstrău, de Ziua Mondială a Bicicletei - marcată pe 3 iunie.
Președintele Klaus Iohannis a ajuns astăzi pe bicicletă la dezbaterea privind transportul sustenabil organizată în Parcul Herăstrău.
”Dacă încercați să mergeți cu bicicleta, veți afla imediat de ce totuși puțini fac acest efort. Sunt prea multe intersecții unde stai mai mult la semafor decât mergi cu bicicleta, sunt prea puține piste pentru bicicliști și de multe ori împarți banda de mers cu automobiliști de obicei foarte nervoși și foarte deranjați de existența bicicliștilor. Și, de foarte multe ori, dai de piste care sunt făcute aparent pentru bicicliști, dar se merge foarte greu pe ele, fiindcă cei care le-au conceput probabil nu folosesc bicicleta. Iată câteva chestiuni care sunt ușor de remediat dacă chiar vrem să promovăm mersul pe bicicletă în orașele noastre”, a spus Iohannis.

Președintele a precizat că orașele trebuie redate oamenilor. ”Dar trebuie să dăm orașele înapoi oamenilor. Nu toată lumea vrea să meargă cu mașina și nu toată lumea vrea să petreacă ore și ore zilnic în ambuteiaje. Pentru asta, dragii mei, din păcate, nu este suficient să ne întâlnim și să vorbim ce frumos este să mergem cu bicicleta. Pentru asta trebuie să și facem ceva. Este nevoie de planuri, de strategii și este nevoie să le punem în practică”, subliniind că cea mai importantă parte revine autorităților locale.
”Noi putem în plan național să facem o strategie, putem să facem rost de bani, așa cum facem chiar în această perioadă. Sunt bani foarte mulți prevăzuți în Planul Național de Redresare și Reziliență pentru a încuraja transportul, de exemplu, pe biciclete, deci transportul nepoluant. Însă punerea în practică revine în cea mai mare măsură autorităților locale și acestea trebuie nu doar încurajate, la încurajări stăm bine, trebuie efectiv ajutate, sfătuite și atunci lucrurile se vor schimba radical. Și este nevoie, evident – dacă zic doar autorități locale, nu mă gândesc numai la primării, în același fel și consiliile județene; bicicliștii care chiar vor să meargă cu bicicleta nu au nevoie de 2 kilometri de pistă, au nevoie de 200 de kilometri de pistă poate - deci legături între localități, legături care sunt foarte accesibile și foarte sigure. (...) Este nevoie de educație, fiindcă, până la urmă, trebuie să înțelegem că drumurile le împărțim între automobiliști, bicicliști, pietoni, cei cu trotinete și cu alte mijloace de transport. Este extrem de important să înțelegem că cel care este mai vulnerabil trebuie mai bine protejat, or cei mai vulnerabili în traficul din oraș sunt pietonii și bicicliștii. Nu au tablă de jur împrejurul lor care îi protejează”, a spus Iohannis.