La fiecare 30 de secunde un român moare din cauza unui infarct miocardic

28.04.2024 - Bolile cardiovasculare afectează aproximativ 1 din 3 români, ceea ce înseamnă că aproximativ 11 milioane de români suferă de afecțiuni cardiovasculare.
Bolile cardiovasculare sunt principalele cauze de mortalitate și morbiditate la nivelul României, contribuind cu peste jumătate din totalul deceselor înregistrate la nivel național. România înregistrează o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, față de media UE de 44 la 100.000 de locuitori.
„În ultimii 10-15 ani, România a fost pe locul întâi la tot ce e mai rău din punct de vedere al afecțiunilor medicale. Începem în sfârșit să scădem mortalitatea asociată accidentului vascular cerebral, dar din păcate suntem în continuare pe primul loc la mortalitatea prevenibilă”, a declarat recent prof. dr. Ovidiu Chioncel, președintele Societății Române de Cardiologie la lansarea campaniei „Pompează Viață #CardiomiopatiaContează”.
Mâncarea ultraprocesată, asociată cu boli cardiovasculare
Societatea Europeană de Cardiologie (ESC) semnalează într-un document publicat în 2021 că un consum săptămânal de alimente ultraprocesate este asociat cu un risc crescut de boli de inimă.
Alimentele ultraprocesate se referă la o gamă largă de produse, cum ar fi pâine produsă în masă, mâncăruri gata preparate, fast-food-uri, dulciuri și deserturi, gustări sărate, cereale pentru micul dejun, carne reconstituită, inclusiv nuggets de pui și pește, tăiței instant și supe, conserve de legume cu adaos de sare, fructe uscate acoperite cu zahăr, sifon și băuturi îndulcite.
Un studiu care a inclus 2.020 de participanți, dintre care 1.014 erau femei și 1.006 bărbați, cu vârsta medie de 45 de ani, a urmărit participanții timp de 10 ani. Aceștia au consumat aproximativ 15 porții de alimente ultraprocesate pe săptămână.
Acest studiu a examinat asocierea dintre consumul de alimente ultra-procesate și apariția sau decesul prin boli cardiovasculare timp de un deceniu.
Studiul a înrolat adulți fără boli cardiovasculare la momentul inițial, care au fost întrebați despre frecvența și mărimea porțiilor dintr-o serie de alimente și băuturi consumate în ultimele șapte zile.
Cercetătorii au folosit un chestionar pentru a evalua nivelul de aderență la un model alimentar sănătos pentru inimă, adică dieta mediteraneeană, care pune accent pe fructe, legume și cereale integrale.
Participanților li s-a atribuit un scor de la 0 la 55 (valorile mai mari înseamnă o mai bună aderență).
Participanții au fost urmăriți timp de 10 ani pentru apariția evenimentelor cardiovasculare fatale și non-fatale, inclusiv atac de cord, angină instabilă, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și tulburări de ritm cardiac (aritmii). Analiza a folosit date din studiul prospectiv ATTICA, care a fost realizat în perioada 2001-2012 în Grecia.
„Pe parcursul celor 10 ani de urmărire au existat 317 evenimente cardiovasculare. Incidența evenimentelor cardiovasculare a fost progresiv mai mare pe măsură ce consumul de alimente ultraprocesate a crescut. Cu un consum mediu săptămânal de 7,5, 13 și 18 porții, incidența bolilor cardiovasculare a fost de 8,1%, 12,2% și, respectiv, 16,6%. Fiecare porție săptămânală suplimentară de alimente ultraprocesate a fost asociată cu o probabilitate cu 10% mai mare de apariție a bolilor cardiovasculare în deceniu”, arată ESC.
Asocierea a fost reevaluată în funcție de aderarea la o dietă mediteraneeană. La cei cu un scor la dieta mediteraneeană mai mic de 27, fiecare porție săptămânală suplimentară de alimente ultraprocesate a fost asociată cu o probabilitate de boli cardiovasculare cu 19% mai mare în deceniu.

sursa: G4Food.ro