La școală cu mască, plexiglas și dezinfectant. Din 14 septembrie, trei scenarii: verde, galben și roșu

13.08.2020 - Școala începe pe 14 septembrie. Acolo unde elevii vor merge la ore, masca va fi obligatorie. Iar unde va fi posibil se vor monta despărțitoare din plexiglas. Este anunțul făcut de premier în Parlament dar, deocamdată, ghidurile Ministerului Sănătății nu sunt definitivate. Până acum, doar în Cluj a fost finalizat planul pentru deschiderea în siguranță a școlilor. Autoritățile locale din toată țara vor avea la dispoziție un fond de 125 de milioane de euro pentru decontarea cheltuielilor pentru laptopuri, tablete sau chiar dezinfectanţi.
Ludovic Orban a admis că 20 la sută dintre şcoli nu au conexiune la internet, dar a precizat că se caută soluţii.
Ludovic Orban, prim-ministrul României: Acolo unde începe activitatea normal este clar că va fi necesar portul măștii atât pentru cadrele didactice, cât și pentru elevi, cât şi pentru personalul auxiliar.
Elevii și părinții așteaptă însă răspunsuri urgente și clare.
Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi: Este clar că sunt școli care trebuie să împartă formațiunile de studiu în două subgrupe. Vom avea personalul necesar pentru două subgrupe? Vom avea programul aferent pentru cele două subgrupe? Vom avea personalul nedidactic astfel încât să facă dezinfecția după fiecare sală?
Monica Anisie, ministrul Educaţiei: Se știe foarte clar că trebuie respectăm un circuit. Să avem dezinfectant, să avem măști. Regulile, în mare, se cunosc. Că vor mai fi și altele sau nu asta vom vedea în momentul în care Ministerul Sănătății o să ne comunice ghidul pentru sănătate.
Totul depinde însă de evoluția epidemiei și a numărului de infectari cu noul coronavirus din fiecare localitate.