Leacurile băbești: când fac mai mult rău decât bine?

10.07.2022 - Dr. Mircea Savu, medic primar de radioterapie la Institutul Oncologic din Bucureşti şi doctor în ştiinţe medicale, a declarat pentru News.ro că foarte mulţi pacienţi apelează la tot felul de aşa-zise leacuri împotriva cancerului, fără să ceară, aşa cum este corect, ajutor de specialitate de la medicii care se ocupă cu diagnosticul şi stabilirea tratamentului specific în cazul acestei afecţiuni.
”Pandemia, dar şi teama legată de condiţiile din sistemul sanitar sunt unele dintre motivele care îi determină pe oameni să încerce alte metode prin care cred că se pot vindeca de cancer, deşi, în acest fel îşi pun şi mai tare sănătatea în pericol, spune medicul. Lipsa educaţiei sanitare este încă o cauză care duce la astfel de situaţii. În anumite cazuri, se ajunge la adevărate drame, precum cea povestită de medic, în care un pacient tânăr cu o formă agresivă de cancer a apelat la sfaturile unui bioenergetician, pentru ca apoi în câteva luni să moară. Medic: „O sumedenie de pacienţi fac apel la tot felul de poveşti, detoxifiere, regenerare a ficatului, tratamente naturiste”.
”Ca să introduci în practica oncologică o procedură medicală, fie ea chirurgicală, de chimioterapie, de radioterapie, trebuie parcurse nişte etape foarte clare în cadrul a ceea ce se numeşte trial-uri clinice, întâi se testează eficacitatea, dozele, după care, există de exemplu în SUA, FDA, un organism naţional care avizează favorabil sau nu tot ceea ce înseamnă proceduri medicale, alimente şi aşa mai departe, un astfel de organism la scară naţională există şi în Marea Britanie. Sistemul lor medical nu este strălucit, dar ei sunt foarte riguroşi în statistica medicală pe care o folosesc pentru a demonstra eficacitatea sau ineficienţa unor tratamente”, a explicat pentru News.ro Dr. Mircea Savu.
Medicul Mircea Savu explică faptul că nu toţi pacienţii le spun doctorilor încă de la început că au încercat diferite metode acasă. Specialiştii află acest lucru abia când analizele ies modificate iar pacienţii sunt nevoiţi să mărturisească încercarea lor de a se trata după ureche, aşa cum au auzit de la cunoştinţe sau prieteni.