Legume din import vândute sub etichetă românească

28.07.2021- Controversa legumelor din import vândute sub etichetă românească stârneşte reacţia autorităţilor. Ministerul Agriculturii ia în calcul, anul acesta, introducerea unor carduri electronice pentru a şti exact cât produce şi cât vinde fiecare producător. Propunerea vine din partea asociaţiilor de legumicultori care susţin că astfel vor fi eliminate fraudele, iar consumatorii nu vor mai fi înşelaţi.
Frauda apare în contextul în care unii producători nu au, întodeauna, suficientă marfă pe care o să o vândă în piete şi magazine. Aşa că o completează cu legume mai ieftine din import. Totul e vândut sub etichetă românească, iar consumatorul e, asftfel, înşelat.
Pentru a combate fenomenul, reprezentanţii asociaţiilor de producători consideră că soluţia este introducerea unor carduri electronice. Cu ajutorul lor, autorităţile vor putea ţine mai uşor o evidenţă cu privire la producţia estimată a unui agricultultor dar şi la cantitatea pe care o vinde.
Fenomenul legumelor din import, vândute sub eticheta românească, a fost reclamat de producătorii agricoli din Olt. Fermierii spun că marfa lor e refuzată de marile magazine şi se plâng de concurenţă neloială.
Conform Ministrului Agriculturii, noile carduri de producatori, necesare pentru a combate fenomenul fraudelor din comerţul cu legume, ar putea fi introduse chiar de anul acesta.