Legumele și fructele românești sunt putine și scumpe, din cauza caniculei și a secetei

19.07.2024 - Roșiile, castraveții și alte legume românești s-au scumpit chiar în toiul verii. În piețe și în magazine, marfa e pe terminate, în condițiile în care primele recolte s-au copt mai repede ca în alți ani și au fost deja valorificate. Agricultorii avertizează însă că prețurile vor crește și mai mult în condițiile în care și viitoarele recolte de toamnă riscă să fie compromise din cauza secetei și a caniculei.
În mod normal, agricultorii din comuna ilfoveană Vidra, unul dintre cele mai mari bazine legumicole, cultivau roșiile și castraveții în aprilie și strângeau recoltele în iulie. 
Anul acesta, însă, pentru că a fost neobișnuit de cald, fermierii au cultivat legumele cu două luni mai devreme și au terminat de strâns producțiile în iunie. Din acest motiv, acum, marfa e pe terminate, iar prețurile sunt tot mai mari.
Gheorghe Vlad, președinte, Organizația Interprofesională pentru produse Alimentare: În iunie, roșiile și castravetele coborâse până la un leu, doi lei. Astăzi, a urcat între 7 și 10 lei la producător. Acest gol de marfă s-a creat având în vedere temperaturile foarte ridicate și suntem în luna iulie fără a avea produse suficiente autohtone. 
În unele piețe, roșiile și castraveții s-au scumpit deja. Din cauza căldurii neobișnuit de mari, legumele nevândute se strică repede pe tarabe. 
Comercianții sunt convinşi că urmează noi creșteri de prețuri la raft. 
Feliciu Paraschiv, vicepreședinte, Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România: Deja au început să apară probleme pe lanțul de aprovizionare. Dacă în alte perioade ale anului puteam transporta legumele astea fără o temperatură controlată, acum e obligatoriu să le transportăm cu mașini frigorifice. Per final duc la creșterile de costuri la raft. 
Producătorii agricoli avertizează că legumele se vor scumpi şi mai mult, în condițiile în care viitoarele recolte de toamnă sunt afectate de caniculă și secetă.

sursa: TVR