Locuinte mai scumpe, după modificările fiscale. De la 9% la 21%. Taxa care poate bloca piata imobiliară

11.07.2025 - Prețurile apartamentelor continuă să crească în România, iar modificările fiscale amenință să adâncească dezechilibrele din piață. În luna iunie, apartamentele s-au scumpit cu 12% față de aceeași perioadă a anului trecut, cu diferențe mari între locuințele noi și cele vechi, dar și de la un oraș la altul.
De la 1 august, TVA-ul pentru locuințele noi sub 120.000 de euro crește de la 9% la 21%. Asta înseamnă costuri mai mari pentru cumpărători.
Toma Filipovici, purtător de cuvânt APAIR: Sunt mii se antecontracte semnate în proiecte noi care, dacă nu se vor semna în termenii din propunerea legislativă, mă întreb cine va suporta diferența aceea de 12% pentru că cineva trebuie să piardă, ori vânzătorul, ori cumpărătorul. Vom vedea blocaj, vom vedea procese.
Singura gură de oxigen rămâne, pentru moment, taxarea inversă. Prin intermediul acestei facilități, TVA-ul nu mai este plătit la achiziție. E o solutie doar pentru persoane juridice plătitoare de TVA.
Oana Ivan, expert imobiliar: Deocamdată, încă se poate aplica taxarea inversă, ceea ce înseamnă o gură de oxigen pentru piața imobiliară, pentru că sunt cumpărători care pot alege opțiunea achiziției unui apartament pe firmă, pe un SRL plătitor de TVA și atunci nu se plătește TVA-ul. Sper că nu vom fi lăsați și fără această facilitate, pentru că impactul va fi chiar devastator.
Pentru unii, creșterea prețurilor la locuințe e o oportunitate. Pentru alții, un obstacol.
Pentru apartamentele vechi nu se aplica TVA, însă diferențele de preț pe metru patrat sunt mari între construcțiile noi și cele vechi.
Monica Dudău, reprezentant platformă anunţuri imobiliare: Per total, în iunie 2025, comparativ cu iunie 2024, observăm o creștere de 7% în cazul proprietăților noi și de 17% în cazul proprietăților vechi. Discrepanța aceasta de prețuri între noi și vechi observăm o schimbare mai accelerată începând cu luna octombrie a anului trecut, deci e o tendință care se menține de ceva timp.
În marile orașe ale României, precum București, Brașov, Cluj-Napoca, Iași sau Sibiu, apartamentele vechi sunt mai scumpe decât cele noi, dacă ne raportăm la prețul pe metru pătrat. În Capitală, prețul mediu pentru un metru pătrat nou construit este de aproximativ 1.900 de euro. În schimb, pentru un apartament vechi, cumpărătorii plătesc în jur de 2.300 de euro. La Cluj-Napoca, prețurile sunt și mai ridicate: trec de 3.000 de euro.
Specialiștii estimează că piața imobiliară va păstra trendul de creștere până la finalul anului.

sursa: TVR