Lucrările la drumul de legătură către podul peste Dunăre stagnează în judetul Brăila la trecerea la nivel cu calea ferată

07.04.2023 -  Pasajul peste liniile CFR este aproape gata însă doi stâlpi trebuie mutați. În timp ce reprezentanții Ministerului Transporturilor susțin că vina aparține constructorului, surse din compania constructoare spun că era obligația statului să mute acei stâlpi.
În august anul trecut, lucrările la pasarela care asigură accesul spre podul de peste Dunăre erau în plină desfășurare. S-au poticnit, însă, în doi stâlpi care susțin linia de contact a caii ferate care trece pe sub construcție. Regionala CF Galați a emis autorizație pentru mutarea lor încă din 13 iulie 2022. Cu toate acestea, constructorul a amânat relocarea stâlpilor și a sperat că sarcina revine statului.
Când a început construcția la podul peste calea ferată, costructorul știa că trebuie să mute acești doi stâlpi , 10 metri mai încolo, există, de altfel, și un semn pentru acest lucru însă nu s-a înțeles cu beneficiarul din punct de vedere financiar, iar acum lucrările bat pasul pe loc.
Reprezentanții Ministerului Transporturilor spun că totul cade în sarcina costructorului, și nicidecum a statului, pentru că stâlpii nu sunt de utilitate publică, ci aparțin CFR.
”Au pierdut o perioadă destul de lungă în această discuţie cu noi. Podul este construit conform proiectului tehnic, dar aici trebuie precizat un aspect. Iniţial, înainte de construcţia podului, noi am discutat cu constructorii şi le-am solicitat să ţină cont de posibilitatea menţinerii catenarei şi a stâlpilor de la CFR pe poziţie şi asta ar fi însemnat ca ei să modifice cota podului, linia roşie, şi să treacă peste structura existentă a CFR-ului. Au refuzat să facă acest lucru. Ca atare, trebuie să mute stâlpii care susţin catenara şi asta înseamnă lucrări suplimentare”, a spus Alin Șerbănescu - purtător de cuvânt Ministerul Transporturilor.
Autoritățile locale speră că lucrările să fie terminate în acest an.
”S-au găsit soluțiile pentru a continua și această lucrare și a rezolva problema de la podul de peste calea ferată. Pe noi ne interesează în prima etapă, undeva în luna iunie, iulie, să avem deschis podul, pe breșa de la intersecția Calea Galați, spre ieșirea spre Smârdan”, a spus Francisk Chiriac, președinte CJ Brăila.

sursa: TVR Info