Mai multe tări raportează o creștere semnificativă a cazurilor de COVID-19

24.06.2022 - O creștere importantă a cazurilor de COVID este înregistrată în Portugalia, Franța, Germania, Italia, Spania, Grecia, Olanda și Danemarca. Situația vaccinării în toate țările europene o puteți consulta pe site-ul Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC).
AICI, situația cazurilor de COVID raportate la un milion de persoane în Europa.
Portugalia raporta, la începutul acestei săptămâni, o medie de 2.043 de cazuri noi pentru șapte zile, raportate la un milion de persoane, a doua cea mai mare rată din lume. În Franța, numărul infectărilor raportate s-a triplat într-o săptămână: de la 224, în 13 iunie, la 920, la începutul acestei săptămâni.
„Noile subvariante ale Omicron, BA.4 și BA.5 sunt cu 10-15 la sută mai contagioase. Este vital să păstrăm stabilă imunitatea prin dozele booster ”, a explicat dr. Benjamin Davido, specialist în boli infecțioase de la Spitalul Raymond-Poincare, de lângă Paris.
În Portugalia, subvariantele BA.4 și BA.5 au dus la creșterea semnificativă a numărului de decese, spitalizările au crescut cu 27 la sută în Franța, iar la terapie intensivă numărul internărilor a crescut cu 17 la sută, a arătat dr. Damien Mascret, într-o declarație pentru France 2.
Rata medie de infectare la un milion de persoane este mai mică în Germania, ajungînd la 715 luni, dar a crescut semnificativ față de prima săptămână din iunie, când media era de 324 de cazuri pe zi. Ministrul Sănătății din Germania a vorbit despre „o pandemie de vară”, recomandându-le persoanelor vulnerabile să se vaccineze și purtarea măștii de protecție în spațiile închise.
Și în Grecia a crescut numărul infectărilor: de la 377 la milion în 13 iunie, la 681 la milion la începutul săptămânii. În Italia, numărul cazurilor a crescut de la 354 la un milion de persoane la 549 într-o săptămână, fiind a doua săptămână consecutivă de creștere.
Și în Olanda a crescut numărul cazurilor de COVID, autoritățile sanitare din țară explicând creșterea prin apariția celor două subvariante ale Omicron.
În România, au fost raportate cu 497 de cazuri noi mai multe săptămâna trecută față de săptămâna precedentă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vorbind despre o creștere medie zilnică a numărului de cazuri de COVID de la 300 la 400.