MApN demontează încă un fake news: Convocarea rezerviștilor pentru clarificarea situației militare, o procedură de rutină

12.03.2023 - Ministerul Apărării Naționale (MApN) a făcut precizări cu privire la «manipulările referitoare la așa-zise „pregătiri” pe care sistemul național de apărare le-ar face pentru mobilizarea rezerviștilor, așa cum s-a mai speculat, cu scopul (ne)declarat de a fi trimiși în războiul din Ucraina (!)». Instituția transmite că emiterea ordinelor de chemare pentru clarificarea situaţiei militare de către centrele militare reprezintă doar "o procedură de rutină", efectuată în baza legii.
"În spațiul on-line din România reapar manipulările referitoare la așa-zise „pregătiri” pe care sistemul național de apărare le-ar face pentru mobilizarea rezerviștilor, evident, așa cum s-a mai speculat, cu scopul (ne)declarat de a fi trimiși în războiul din Ucraina (!)", explică MApN contextul precizărilor. «Drept „dovezi” sunt invocate o serie de ordine de chemare pentru clarificarea situaţiei militare emise recent de unele centrele militare de sector ale Capitalei».
Emiterea ordinelor de chemare pentru clarificarea situaţiei militare de către centrele militare reprezintă o procedură de rutină, susține Ministerul, care este prevăzută de Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare (art. 51). Iar aceste documente sunt înmânate, conform aceleaiși legi, de către reprezentanții structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne.
Procedura a fost dintotdeauna: Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare a înlocuit Legea 46/1996 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, care, la rândul ei, a înlocuit o serie de acte legislative din perioada 1972-1990, toate conținând prevederi similare cu privire la actualizarea bazelor de date privind rezerviștii militari.