Marcel Ciolacu, despre concediul medical: Dacă vreti să încurajez să stai acasă 5 zile și să îți dau și 10% în plus, nu o să o fac

27.03.2024 - Premierul Marcel Ciolacu consideră că pacienții oncologici, gravidele, mamele aflate în postnatal ar trebui scutite de contribuția de 10% din concediul medical, dar aceasta ar trebui plătită de cei care sunt în concediu medical pentru o răceală, o durere de spate sau de picior.
Premierul a reamintit despre explozia numărului de concedii medicale după pandemie. 
Înainte de pandemie, pe timpul unei guvernări PSD, aveam concedii medicale în jur de 800 de milioane. Când a intervenit pandemia, am avut concedii suplimentare de 570 de milioane, ne-am trezit după ce a trecut pandemia cu concedii medicale de șase miliarde, a spus Marcel Ciolacu. 
Prim-ministrul susține în continuare că trebuie facută o distincţie clară intre salariaţii care își iau concediu medical pentru răceală sau dureri de spate şi bolnavii de cancer, gravidele și mamele care îşi îngrijesc copiii bolnavi. 
Eu înțeleg și eu nu sunt medic, că cine e bolnav, cine e răcit, pe cine il doare spatele, pe cine piciorul, dar sunt unele lucruri evidente, gravide, concediu postnatal, oameni care au cancer, toate aceste lucruri trebuie exceptate. Dar să încurajezi să stai acasă, că ai o răceală, e dreptul tău, să ți se dea concediu medical pentru 5 zile, dar să-ți dau și 10% în plus pentru că stai acasă… Eu înțeleg să dau unei tinere mămici 10% în plus, eu înțeleg să dau unui om care are această boală necruțătoare, cancerul, să aibă venituri în plus pentru medicamente, pentru deplasare, dar dacă vreți să încurajez să stai acasă 5 zile și să îți dau și 10% în plus, scutirea de CASS, credeți-mă că nu o să o fac, a subliniat Marcel Ciolacu. 
Comisiile de muncă şi de buget-finanţe ale Senatului au eliminat, în februarie, prin adoptarea unor amendamente la OUG 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, taxarea cu 10% a concediilor medicale. 
Iniţial, Guvernul prevăzuse prin OUG 115/2023, care a primit raport de admitere cu amendamente din partea comisiilor raportoare, impozitarea acestor concedii cu 10% de la 1 ianuarie.

sursa: TVR