Medic infectionist: „Stafilococul auriu se găseşte peste tot. Problema e când îl găsim în organism”

10.05.2019 -Şeful secţiei de boli infecţioase de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”, dr. Dragoş Ştefan Lazăr a precizat pentru MEDIAFAX, că prezenţa stafilococului pe piele sau la nivelul mucoaselor nu reprezintă o infecţie.
Potrivit aceleiaşi surse, infecţia cu stafilococ are loc doar în momentul în care, în mod accidental, bacteria ajunge în organism.
„Ce s-a întâmplat cu acei sugari probabil a fost o contaminare, dar practic, toţi având asta, gândiţi-vă că mamele sunt prima sursă. Asta nu e o infecţie. Faptul că-l avem pe piele nu e o infecţie, face parte din flora comensală, adică flora obişnuită - şi în mucoasele noastre şi pe piele, dar uneori, în mod accidental, se pot întâmpla şi infectări de genul acesta”, a mai spus medicul.
Medicul infecţionist informează că stafilococul auriu este un germen pe care foarte mulţi oameni îl au, el regăsindu-se pretutindeni, dar că acesta devine problematic doar în momentul în care se găseşte în interiorul organismului uman.
„Stafilococul auriu este un germen ubicuitar, adică se găseşte peste tot. Foarte mulţi oameni îl au pe piele şi într-un fel, el ne ajută, pentru că ne apără de alţi microbi. El este un microb pe care îl găsim peste tot. Problema e când îl găsim în interiorul organismului. Pe exterior, adică mucoase şi piele, e oarecum firesc să apară”, spune medicul.
În acelaşi context, medicul infecţionist a precizat că majoritatea bebeluşilor dobândesc această bacterie pe piele la naştere şi că o poartă toată viaţa fără niciun fel de risc. Situaţia se complică, potrivit aceleiaşi surse, doar în cazul în care copiii care au deficit de apărare.
„Bebeluşii, în momentul în care se nasc, marea lor majoritate o capătă pe piele, o poartă toată viaţa şi nu au niciun risc. Problema este, dacă e vorba de copiii care au un deficit de apărare mai serios, prematur, de exemplu, pătrunde microbul în căile respiratorii mai profund sau plăgi, răni”, informează medicul.