Medicii spun ca reactiile adverse ale vaccinarii sunt minore si rar intalnite

05.08.2017- Medicii pediatrii şi specialiştii în microbiologie explică faptul că cea mai întâlnită reacţie adeversă a vaccinării este febra, dar mai pot apărea şi alte efecte cum ar fi lipsa poftei de mâncare sau mărirea ganglionilor, toate fiind se scurtă durată şi uşor tratabile.
„Cea mai obişnuită reacţie este o temeperatură între 38 şi 39 de grade, care poate să dureze 24-48 de ore şi după aceea cedează. Se tratează în mod obişnuit cu antitermicele uzuale. După imunizare, copilul poate să aibă o strare mai proastă o zi, două, să nu mănânce bine. La anumite vaccinuri, cum este cel anti-rujeolic, poate să apară, în a cincea zi, o febră moderată şi o mică erupţie pe faţă, pe corp, ca o formă foarte uşoară de rujeolă, determinată chiar de vaccin, care cedează spontan doar cu tratamentul antitermic, nu e necesară internarea, dar e bine să vadă un medic ceea ce se întâmplă.(...) Mai poate să apară, uneori, mai ales după vaccinul ROR, o mărire a ganglionilor laterocervicali, aşa cum zice lumea <<i s-au umflat ganglionii>>, o tumefacţie uşoară a ganglionilor, care se găsesc de o parte sau alta a gâtului. Dar nu au nicio gravitate”, a explicat, pentru MEDIAFAX, Ioan Gherghina, medic primar pediatru, vicepreşedintele Societăţii Române de Pediatrie.
Medicii specialişti precizează că reacţiile adverse greve cum ar fi coma sau convulsia sunt foarte rare, iar între autism şi vaccinare nu există vreo legătură dovedită de vreun studiu făcut în acest sens.
„Au fost făcute zeci sau poate sute de studii referitoare la acest subiect, care a reprezentat o reală îngrijorare din partea părinţilor. Aceste studii au inclus un milion de copii şi s-a demonstrat că nu există nicio corelaţie între autism şi administrarea vaccinului anti-rujeolic. Şi acest lucru a demonstrat că incidenţa autismului a cărui cauză nici nu se cunoaşte, până la urmă, nu este diferită la copii vaccinaţi în comparaţie cu cei nevaccinaţi”, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi consilier în Ministerul Sănătăţii, Alexandru Rafila.