Membrii familiilor bolnavilor de cancer ar putea primi concediu plătit și suport psihologic

22.07.2021 - Bolnavii de cancer ar putea primi un sprijin nepreţuit în lupta pentru viaţă. Membrii familiei pot avea concediu plătit de stat pentru le fi alături în momentele grele din spital. Şi cu toţii ar putea primi sprijin psihologic gratuit pentru a nu fi doborâţi de povara suferinţei. Aşa prevede o propunere legislativă depusă în Parlament de o învingătoare în lupta cu teribila maladie.
Nicoleta Pauliuc, preşedinta Comisiei de Apărare din Senat, a învins cancerul de pancreas şi vrea ca toţi cei care sunt loviţi de teribilul diagnostic să fie sprijiniţi pentru a câştiga lupta grea.
Recunoaşte că nu de puţine ori a căzut, dar familia, medicii şi alţi oameni au ajutat-o să se ridice.
Şi cei loviţi de crunta maladie, şi apropiaţii lor suferă enorm.
Nicoleta Pauliuc a propus un proiect de lege prin care speră ca toţi să fie ajutaţi să se ridice.
Documentul prevede ca orice asigurat care îngrijeşte un bolnav de cancer să beneficieze de concediu de cel mult 45 de zile într-un an, plătit de stat cu 85 la sută din venituri. Astfel îl va putea susţine pe cel suferind la tratamente şi la intervenţiile chirurgicale.
Proiectul mai prevede dreptul la cel puţin o şedinţă de evaluare psihologică şi la minimum cinci şedinţe gratuite de consiliere psihologică şi pentru pacient şi apropiaţi.
Medici, reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale şi ai pacienţilor s-au reunit la Parlament pentru a găsi împreună cele mai bune soluţii care să fie incluse în lege, astfel încât viaţa bolnavilor de cancer şi a familiilor să fie mai bună.
Anul trecut, 2,7 de milioane de oameni din Uniunea Europeană au fost diagnosticaţi cu cancer, iar 1,3 milioane au murit din cauza bolii.
 
 
  0