Membrii unor sectii de votare au refuzat să meargă cu urna mobilă la pacienti infectați cu SARS-CoV-2. Vinovatii nu riscă sanctiuni

20.09.2020 - Votul cu urna mobilă a devenit o adevărată provocare la acest alegeri. În afară de numărul mare de solicitări, aproape 80 de mii în țară, au fost și cazuri în care alegătorii, aflați acum în spitale, au fost refuzați. Vorbim, în special, despre cei care sunt infectați cu noul coronavirus. Au fost mai multe cazuri în care membrii secțiilor de votare au refuzat să meargă la ei, de frică să nu se infecteze. Iar președinșii secțiilor de votare nu au avut cum să îi oblige.
În municipiul Lugoj, mebrii unei secții de votare au refuzat să se deplaseze la Spitalul Municipal, unde îi așteptau 16 bolnavi ca să voteze. Patru dintre ei sunt infectați cu COVID-19.
În astfel de cazuri cei vinovați nu riscă sancțiuni.
Deși conform legii, dacă un alegător aflat în carantină, solicită urna mobilă, membrii secției de votare sunt obligați să se prezinte la domiciliul acestuia, legea nu prevede niciun fel de consecințe, caz în care membrii secției de votare refuză deplasarea. Ca alte cuvinte, este un vid legislativ, iar legiuitorul nu a gândit niciun fel de sancțiuni într-un astfel de caz.
La Buzău, membrii unei secții de votare au mers, fără costum de protecție, doar cu mănuși și mască, la o familie confirmată cu noul coronovarus. Nu le-a fost ușor când l-au găsit pe bărbat fără mască.
Urna mobilă a ajuns și la spitalul Victor Babeș din Timișoara, la bolnavii cu COVID.
La nivel național, peste 70 de mii de persoane s-au înscris pe listă pentru a vota cu urna mobilă.