
Mesajul Studenți de la Filologie, aici s-a ucis! Călcați cu respect. Aici e sînge! este încă vizibil pe fațada clădirii. Alte 62 de înscrisuri, inclusiv versuri din Deșteaptă-te, române! se găsesc sub straturile de vopsea.
Mircea Căpăţână, architect: Pătrățelul de jos este fațada originală, similipiatra, după care puteți vedea acest strat roșu care este inscripția originală, F-ul original, după care este acest strat gri, a fost dată cu o vopsea ca să fie astupată, după care inscripția a fost refăcută la un moment dat.
Alături de aceste mesaje, care acum sunt acoperite în mare parte, odată cu restaurarea clădirii Universității, vor fi scose în evidență și zecile de urme de gloanțe.
Teodor Mărieş, preşedinte, Asociaţia „21 Decembrie 1989″: Eu le-am văzut scriindu-le, am scos coleg de la închisoare care a scris Deșteaptă-te, române! Încărcătura lor este imensă, pentru că au fost scrise cu sânge.
Nicoleta Matei, revoluţionară: În urmă cu 35 de ani am fost arestată chiar din Piața Universității și consider că este imperios necesar ca toate inscripțiile de pe această clădire să le salvați.
Și balconul de la Universitate, cunoscut ca un simbol al libertății de exprimare, va fi redat publicului.
Din aprilie 1990, el a devenit o tribună a democrației și a Golaniadei, cel mai amplu protest din istoria României și cea mai mare manifestare anticomunistă din Europa de Est, după căderea Cortinei de Fier.
Marian Preda, rectorul Universităţii Bucureşti: Noi am decis ca balconul Universității și spațiul din spatele lui, care era acel birou al decanului de la Geografie, să devină spațiul muzeal. Vizitând balconul, să se poată vedea cu un sistem VR cu ochelari, să se poată vedea imaginile de la fenomenul Piața Universității.
Potrivit conducerii Universității București, întreaga clădire va fi restaurată în aproximativ cinci ani.
sursa: TVR