Ministrul Agriculturii: În România nu a intrat şi nu va intra un bob de grâu din Ucraina

19.09.2023 - Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a dat asigurări fermierilor români că timp de 30 de zile nu va intra niciun bob de grâu sau de porumb din Ucraina, iar singurii care vor beneficia de licenţiere pe zona cerealelor vor fi fermierii şi procesatorii români.
„În momentul de faţă, în România nu a intrat şi nu va intra un bob de grâu din Ucraina. Mai mult de atât, până la ora 24:00, aşteptăm planul transmis de Ucraina. Au transmis un plan provizoriu la care MADR şi Guvernul României au adus argumente pentru a încerca să licenţiem împreună societăţile comerciale, care vor încerca să facă o relaţie comercială între România şi Ucraina. Vreau să-i asigur pe toţi fermierii români, să stea calmi, pentru că nu va intra pe o perioadă de 30 de zile niciun bob de cereale din Ucraina”, a declarat, luni seara, Florin Barbu, la finalul întâlnirii cu asociaţiile fermierilor români.
Acesta a precizat că va transmite omologului ucrainean punctul de vedere al MADR şi al Guvernului României privind licenţierea societăţilor din România.
„Vreau să transmit un singur lucru: singurele societăţi care pot beneficia de aceste licenţe sunt doar fermieri şi procesatori români”, a susţinut Barbu.
De asemenea, ministrul Agriculturii a subliniat că în 30 de zile trebuie să se realizeze aceste licenţe, atât pe teritoriul Ucrainei, cât şi pe teritoriul României, iar, în cazul în care „se va forţa şi se va încerca să se aducă 1 kg de grâu sau de porumb în România”, ordinul de interdicţie este pregătit şi acesta va fi dat şi publicat în Monitorul Oficial.
 
sursa: Digi24