Ministrul de Interne a anuntat schimbarea conducerii IPJ Bacău și a Politiei Onești

04.03.2021 - Miercuri seară, ministrul Afacerilor Interne a prezentat primele date după analiza modului în care au acționat polițiștii. A fost ignorat trecutul agresorului, amenințările lui nu au fost băgate în seamă, iar factorii de comandă nu au comunicat între ei. Acestea sunt principalele concluzii. Drept urmare, șefii IPJ Bacău și ai Poliției Onești vor fi înlocuiți din funcție.
Ministrul de Interne a transmis condoleanțe familiilor celor decedați.
Bode a subliniat că cel mai greu de acceptat este că nu s-a reușit salvarea vieților persoanelor aflate în pericol.
Desfășurarea evenimentelor este cunoscută la această oră.
La comanda Inspectoratului de poliție se afla adjunctul unității, care s-a deplasat cu întârziere la fața locului, minimizând importanța evenimentului. În contextul apelurilor repetate la 112 făcute de autor, conducerea inspectoratului nu a valorificat în întregime toate datele și nu a informat corect eșalonul superior pentru alocarea de resurse multiple.
A fost ignorat trecutul autorului prin prisma comportamentului în societate, iar reclamațiile formulate de el sau amenințările anterioare nu au fost documentate corespunzător, a subliniat ministrul.
De asemenea, nu au fost valorificate la capacitate maximă resursele informative. Comunicarea cu agresorul a fost defectuoasă, ceea ce a contribuit la amplificarea comportamentului agresiv. Mai mult, soția atacatorului nu a fost izolată.
Conducerea Poliției Onești nu a tratat adecvat actul agresorului.
În privința modului de intervenție, forțele au avut în dotare echipament corespunzător, este concluzia celor care au formulat un prim raport. Principala deficiență a fost cea referitoare la relaționarea defectuoasă dintre factorii de comandă.
"Nu voi tolera nicio deficiență în acțiunile care vizează siguranța cetățeanului", a declarat ministrul de Interne, Lucian Bode.
S-a dispus sesizarea unității de parchet competente privind neglijența în serviciu și modul de soluționare a plângerilor depuse anterior evenimentului.
Inspectorul șef al IPJ Bacău și adjunctul său, precum și șeful Poliției Onești și adjunctul său sunt înlocuiți din funcții. Lor li se vor stabili alte atribuții, a anunțat ministrul de Interne.
Potrivit anchetatorilor, soții Moroșan aveau asupra lor un cuțit și mai multe coliere din plastic, cu care le-au legat mâinile celor doi ostatici. S-au găsit coliere din plastic inclusiv în geanta femeii.
Cei doi electricieni au fost pur și simplu luaţi prin surprindere de agresivitatea lui Moroşan, un individ de circa 120 de kilograme.
Este important şi detaliul că cei doi soți erau la o vecină, la etajul 4, și au coborât la etajul 3, unde se afla fostul lor apartament.
Gheorghe Moroşan a mai fost condamnat la închisoare, printre altele pentru furt calificat și vătămare corporală gravă. Mai mult, într-o înregistrare făcută în 2018, amenința că își va face singur dreptate dacă situația apartamentului pierdut nu va fi lămurită.