Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, propune transformarea clasei pregătitoare în clasa I, noi evaluări pentru elevii de a III-a și a VI-a, dar și Bacalaureat diferentiat

29.03.2019 - Clasa I este ceea ce numim azi clasa pregătitoare pentru că, din păcate, a intrat în mentalul public drept "Clasa zero". Ceea ce mi se pare absolut de neacceptat pentru că din start reflectă o imagine negativă și în mintea copilului. Cum să fii în "clasa zero"? Urmează o evaluare cognitivă și socio emoțională ca să știm ce avem de corectat după primii ani de scoală. După clasa a IX-a și începând cu clasa a VII-a să avem o consiliere pentru carieră mult mai serioasă decât avem acum, în așa fel încât copiii să își poată alege ceea ce li se potrivește, a spus Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a prezentat vineri o serie de propuneri pentru reorganizarea sistemului de educaţie, conform cărora elevii din clasele I - III vor beneficia doar de îndrumarea profesorilor din învăţământul primar, urmând ca din clasa a IV-a să aibă şi profesori specializați, precum sunt cei pentru limbi străine.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a mai propus vineri introducerea a patru tipuri de Bacalaureat: Bac T (tehnologic), Bac A1 (pentru absolvenţii programelor de studii liceale de ştiinţe), Bac A2 (pentru absolvenţii programelor de studii liceale socio-umaniste) şi Bac V (pentru absolvenţii programelor de studii liceale vocaţionale).

Sugestiile au fost avansate în cadrul evenimentului de lansare a viziunii sistemice "Educaţia de uneşte", organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale, în aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I".
Ministrul le-a propus celor prezenţi să se gândească la aceste formule. "Nu putem să dăm răspunsurile acum. Sunt încercări ale noastre de a găsi formula cea mai potrivită", a menţionat ea.