Ministrul Finantelor: Pensiile vor creşte mai mult decât prevede legea

17.10.2022 - Ministrul Finanţelor confirmă: pensiile vor creşte la începutul anului viitor şi chiar mai mult decât prevede legea. Adrian Câciu nu a precizat însă şi un procent. Declaraţia sa vine la două zile după ce prim-ministrul Nicolae Ciucă a afirmat că bugetul nu va permite o creştere mai mare de 11 procente. Potrivit legii, de la 1 ianuarie 2023 pensiile trebuie să crească cu rata inflaţiei pe anul precedent, plus jumătate din creşterea salariului mediu brut. Ceea ce ar însemna o majorare de aproximativ 8 la sută.
Ministrul Finanţelor Publice a anunţat într-un interviu că pensiile vor creşte cu siguranţă de la 1 ianuarie anul viitor, deşi urmează o perioadă în care presiunile pe bugetul statului vor fi mai mari decât în mod obişnuit. Dar a evitat să menţioneze un procent.
“Vom avea creştere de pensii, cu siguranţă. A fost anunţată şi rămâne ultima discuţie de făcut în coaliţie când suntem cu tot bugetul. Nu trebuie să uităm că avem un cuantum suplimentar şi la Apărare, nu trebuie să uităm că avem o serie de elemente de care trebuie ţinut cont în sensul în care creşterea economică se reduce pe anul viitor, dar creşterea de pensii va fi şi va fi mai mare decât prevede legea. Asta pot să spun. Nu o să spun procentul pentru că ştiu că este un întreg debate pe procent”,  a declarat ministrul.
Pensionarii spun că se aşteaptă la vremuri grele.
Se vor găsi bani pentru pensionari, a declarat şi vicepremierul Kelemen Hunor, care a confirmat că bugetul va permite majorarea. Însă nici el nu a avansat un procent.
Potrivit legii, pensiile trebuie să crească de la 1 ianuarie 2023 cu rata inflaţiei şi 50 la sută din majorarea salariului mediu brut. E vorba de rata inflaţiei din anul 2021, puţin peste 5 la sută, pe când anul acesta inflaţia a depăşit 15 la sută.
Aşadar, o creştere peste limita prevăzută de lege ar putea însemna 10 sau 11 la sută, procent avansat şi de premierul Nicolae Ciucă. O astfel de majorare nu e suficientă, spun analiştii.
Procentul de creştere a pensiilor va fi anunţat cel mai probabil după adoptarea bugetului pe anul viitor.
Potrivit premierului, proiectul de buget urmează să fie adoptat în guvern până la sfârşitul acestei luni.