Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu: Îmi doresc să finalizăm mecanismul de stabilire a salariului minim anul acesta

09.04.2024 - Salariul minim nu va mai fi stabilit doar printr-o negociere, ci va exista o formulă care se va folosi anual şi îmi doresc să finalizăm acest mecanism anul acest, a declarat, luni, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu.
Conform unui comunicat publicat pe pagina de Facebook a ministerului, Simona Bucura-Oprescu a efectuat luni o vizită de lucru în Sibiu, care a inclus vizite inopinate şi discuţii cu angajaţii Casei Judeţene de Pensii, ai Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, precum şi o întâlnire cu angajatorii din judeţ.
Principalele subiecte discutate cu angajatorii au vizat deficitul de forţă de muncă, formarea profesională, în special a celei cu nivel de pregătire foarte scăzut, creşterea competenţelor şi adaptarea lor la evoluţia pieţei muncii globale. De asemenea, angajatorii au fost interesaţi de felul în care va fi stabilit salariul minim brut pe ţară garantat în plată în contextul Directivei Europene nr. 2041/2022, pe care România o va implementa.
„Îmi doresc să finalizăm acest mecanism de stabilire a salariului minim anul acesta. În acest moment sunt analizate diverse formule, indicatorii luaţi în calcul fiind productivitatea, inflaţia şi corelarea cu nivelul salarial mediu. Partea bună este că odată cu stabilirea acestui mecanism, salariul minim nu va mai fi stabilit doar printr-o negociere, ci va exista o formulă care se va folosi anual, ceea ce va asigura predictibilitate atât pentru angajator, cât şi pentru angajat”, a explicat ministrul Simona Bucura-Oprescu, citată în comunicat.

sursa: TVR