Ministrul Muncii vrea să schimbe legea, iar muncă la gri să devină oficial contraventie

28.08.2021 - În ultimele 7 luni, inspectorii care au verificat firmele și companiile au descoperit peste 3 mii de persoane care lucrau la negru. Pentru fiecare astfel de angajat patronii au fost amendați cu 20 de mii de lei. Doar 15% din amenzile date de inspectorii ITM sunt însă și plătite de firme.
Ce îi scapă statului e muncă la gri, atunci când firmele țin angajații pe salariul minim, iar restul banilor îi plătesc la negru. Muncitorii care acceptă acest troc cu patronii sunt cei din construcții, panificație, persoanele care lucrează în depozite, spălătorii sau la firme de pază.
Acum, ministrul Muncii vrea să schimbe legea pentru ca și patronii care îi țin pe angajați pe salariul minim și restul de bani îi plătesc la negru să poată fi sancționați.
De săptămâna viitoare,  până în luna decembrie, inspectorii ITM vor controla firmele de construcții și de pază, brutariile și spălătoriile ca să îi găsească pe cei care muncesc în afara legii.
Doar în primele șapte luni ale acestui an, inspectorii ITM au descoperit 1 800 de firme care țineau angajați fără contracte de muncă și le-au dat, în total, amenzi de peste 51 de milioane de lei.