Modificări la concediul medical, după ce s-a descoperit că unii angajati îl luau pentru a pleca în vacante sau pentru a evita munca

25.07.2021 - Mai puţine concedii medicale şi mai scurte. De la 1 august, medicii vor fi obligaţi să monitorizeze pacienţii şi să îi cheme la evaluare după doar trei zile de concediu. Abia apoi stabilesc dacă e nevoie de prelungire. Schimbările vin tocmai pentru că s-au descoperit multe situaţii în care concediile medicale erau luate nu pentru boală, ci pentru ... vacanţă.
Toţi angajaţii care au nevoie de concediu medical vor primi de la medicul de familie sau de la cel din ambulatoriu un plan de urmărire a evoluţiei bolii. În primă fază, doctorul va evalua starea pacientului, îi dă o reţetă şi, dacă e cazul, îl trimite să îşi facă investigaţii amănunţite. În acest fel, concediul medical poate fi cel mult 3 zile. Apoi îl va programa la o nouă consultaţie. Medicul va reevalua starea de sănătate a pacientului şi în cazul în care consideră că trebuie să primească şi alte zile de concediu trebuie să justifice decizia.
"E o încălcare a intimităţii. Să zicem că am o crampă la stomac. Statul nu poate să măsoare într-un fel chestia asta într-un fel obiectiv", spune un pacient.