Mormântul baronului Brukenthal ar putea fi deschis. Conducerea Bisericii Evanghelice se opune

24.01.2025 - Provocări noi la început de an pentru Muzeul Național Brukenthal din Sibiu. Arheologii și specialiștii muzeului doresc deschiderea mormântului marelui nobil la aproape 230 de ani de la moartea acestuia. Experții urmăresc astfel să verifice prin tehnici non invazive dacă trupul înmormântat la Sibiu este chiar al faimosului baron Brukenthal. Ideea este însă respinsă de conducerea Bisericii Evanghelice, care consideră că morții nu trebuie tulburați.
Născut la 26 iulie 1721, baronul Samuel von Brukenthal este un personaj emblematic atât pentru Sibiu, cât și pentru Transilvania. Nobilul a rămas în istoria orașului pentru activitatea sa de jurist, guvernator al Transilvaniei, dar mai ales pentru înființarea muzeului ce-i poartă numele.
Iulia Mesea, muzeograf, Muzeul Național Brukenthal: Are foarte mare grijă să redacteze în termeni juridici stricți. Moștenirea, bunurile culturale și materiale, palatul Bruckental și colecțiile sunt atent descrise și lăsat urmașilor, pentru că de la constituirea colecțiilor și prin testament el dorește să susțină la Sibiu un nucleu cultural care să susțină educația în acest spațiu.
Momentan, singura dovadă că baronul Brukenthal ar fi îngropat în Catedrala Evanghelică din Sibiu este o plăcuță amplasată pe unul dintre stâlpi.
Doerr Kilian, prim-preot, Biserica Evanghelică Sibiu: În secolul 19, toate celelate morminte au fost transferate în cimitirul parohial, nu și al baronului, cu această ocazie am găsit o placă funerară sub moloz.
Conform cronicilor Bisericii Evanghelice din Sibiu, baronul a fost înmormântat în 1803 în incinta bisericii, deși din 1796 există o interdicție de a efectua înhumări în lăcășul de cult.
Doerr Kilian, prim-preot, Biserica Evanghelică Sibiu: Consiliul a discutat și a hotărât ca în acest moment să rămână închis din mai multe motive. Nu puteam estima costurile și echipele de experti, al doilea este că dacă se deshide mormântul s-ar răvăși, dacă intră în contact cu aerul. Vestigiile se deteriorează mai repede. Motivul cel mai important este pietatea. Nu dorim să profanăm un mormânt, mai aels al baronului care a fost înmormântat aici pentru somnul de veci.
Conducerea Muzeului Național Brukenthal consideră însă că tehnologia modernă poate ajuta la descoperirea unor noi informații cu privire la viața baronului.
Alexandru Chituță, director, Muzeul Național Brukenthal Sibiu: În ziua de astăzi este necesar ca arheologii și muzeul să aducă lumina în viață unei personalități. La muzeul nostru cred că cercetarea mormântului poate să aducă informații prețioase despre activitatea sa și personalitatea. Nu trebuie să facem o cercetare mare. Există soluții, trebuie să fim deștepți și trebuie să știm că există un aparat numit periscop, non invaziv, și putem vedea ce e acolo, dacă apoi arheologii consideră că e necesară desfacerea mormantului se poate face.
În 2018, în Biserica Evanghelică din Sibiu, au avut loc ample lucrări de restaurare, ocazie cu care fost descoperit și mormântul dar s-a decis că acesta să rămână intact, pentru că există riscul să fie distrus.
Dr. Daniela Marcu Istrate, arheolog: Orice desfacere a unui mormânt afectează iremediabil tot ce este acolo în afară de oseminte. Fiind un mormânt de interior, în criptă, în 99 la sută din cazuri scheletul nu se păstreaza deloc, se dizolvă, și când recuperezi hainele ai distrus de fapt mormântul cu totul.
În următoarea ședință, Consiliul Evanghelic din Sibiu va analiza din nou dacă cererea de deschidere a mormântului este oportună în acest moment.

sursa: TVR