Mortalitate la bolnavii cu COVID intubati mai mare ca afară. În România sunt spitale unde doar unul din zece pacienti intubati scapă cu viată

23.11.2020 - În străinătate, mulți dintre bolnavii de COVID mor acasă ori în căminele de bătrâni! Este o altă explicație a mortalității mai scăzute față de România dată de profesorul Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății de anestezie și terapie intensivă. La noi, sunt spitale unde doar unul din zece pacienți intubați scapă cu viață.
Potrivit profesorului Dorel Săndesc, în Occident sunt țări în care peste 40 sau 60% dintre pacienții cu COVID mor în căminele de bătrâni. În acest fel explică vicepreședintele Societății de anestezie și terapie intensivă mortalitatea mai mare la pacienții intubați de la ATI COVID de la noi.
Prof. Dorel Sădesc: "În România, numărul celor care mor în căminele de bătrâni este mult, mult mai mic și toate aceste cazuri grave, severe și cu șanse desigur foarte, foarte mici ajung în spital, la ATI, unde sunt intubați din cauza problemelor de oxigenare și încarcă această mortalitate."
Mortalitatea la pacienții intubați cu COVID diferă de la spital la spital. De exemplu, la Matei Balș și Marius Nasta depășește 90%, iar la spitalul de campanie al armatei de la Otopeni este cu 20 de procente mai mică.
"Este posibil că între aceste spitale să existe diferențe în ceea ce privește gravitatea pacienților", explică profesorul Săndesc.
El este de părere că rezultatelor medicilor în lupta cu COVID sunt foarte bune, în condițiile în care România are unul dintre cele mai prost finanțate sisteme medicale din Europa, iar țara noastră este în prezent pe locul 15 pe continent la mortalitatea raportată la numărul de locuitori.