Muftiatul Cultului Musulman din România, îngrijorat în privinta moscheii de la Timișoara

18.03.2023 - Muftiatul Cultului Musulman din România își exprimă public îngrijorarea cu privire la demersurile unor reprezentanți ai comunității arabe de a construi o moschee la Timișoara. În plus, aceștia s-ar fi adresat prefectului de Timiș cerându-i ajutorul și pentru recunoașterea arabilor ca minoritate etnică în România.
În România trăiesc aproape 60.000 de cetățeni de religie musulmană. Cei mai mulți, în Dobrogea. Muftiatul Cultului Musulman este singura instituție de cult care îi reprezintă pe credincioșii comunității islamice de la noi și care avizează toate proiectele religioase pentru a fi aprobate apoi de statul român.
Liderul spiritual al comunității musulmane din România, Iusuf Muurat, a aflat din presă despre un proiect al comunității arabe care privește construirea unei moschei la Timșoara: „Este dreptul fiecărui cetățean să își practice religia. Este garantat prin Constituție. Modalitatea este ca instituția careia ar trebui să se adreseze este Muftiatul Cultului Musulman, iar acest lucru trebuie să se respecte de către dumnealor”, ne-a declarat muftiul Iusuf Muurat.
Pentru ridicarea moscheii, solicitanții ar fi obținut, așa cum arată presa, și promisiuni de sprijin din partea prefectului de Timiș.
Muftiul Iusuf subliniază însă că: „Este datoria prefecturii Timiș să ia legătura cu Secretariatul de stat pentru culte, să ia legătura cu cultul oficial recunoscut în România și să respecte legislația in vigoare”.