Mulți copii din mediul rural, flămânzi și bătuți. Adulţii n-au salarii și depind de ajutoare sociale

21.11.2024 - Mulţi copii din România rurală sunt flămânzi, bătuţi şi nu au perspective legate de şcoală. În familiile lor adulţii nu lucrează, aşa că singurele venituri sunt cele din alocaţii şi ajutoare sociale. Sunt concluziile celui mai recent raport legat de Bunăstarea Copilului din Mediul Rural, lansat de World Vision România. Doi din zece părinţi cred în continuare că bătaia e ruptă din rai. Reamintim că la numărul 119 puteți semnala cazurile de violență și abuz asupra copiilor, dar și neglijare.
Un copil din patru din mediul rural se duce seară la culcare flămând. În aproape jumătate dintre gospodăriile de la ţară în care trăiesc copii, adulţii n-au salarii, așa că depind de ajutoare sociale, pensii sau surse ocazionale de venit, arată datele celui mai recent raport World Vision România.
Raportul Bunăstarea Copilului din Mediul Rural arată că 14% dintre copiii de la ţară cred că o viaţă bună înseamnă mâncare mai multă şi mai bună. Potrivit aceloraşi date, doi din zece părinţi consideră că uneori este nevoie de bătaie pentru educarea copiilor.
Mihaela Nabăr, director executiv, World Vision România: Părinţii acestor copii sau părinţii care ne spun acest lucru ei înşişi nu au învăţământul obligatoriu finalizat sau nici măcar opt clase. De fiecare dată ne menţionează că şi ei au fost educaţi la fel.
Aceiași copii suferă și acasă, și la școală. Peste 90% dintre ei au trecut cel puţîn printr-o situaţie de bullying în anul şcolar precedent. 5% dintre copiii înscriși la școală în 2023 au renunțat la cursuri, iar 4 din 10 elevi de gimnaziu nu vor să meargă nici măcar la liceu.
De Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului (20 Noiembrie) un semnal de alarmă a venit şi de la Salvaţi Copiii. Unul din 10 copii a fost victimă a violenței în primele două luni ale acestui an școlar, iar incidența este de două ori mai mare la elevii din ciclul primar față de gimnaziu și de patru ori mai mare comparativ cu adolescenții.
George Roman, director advocacy Salvaţi Copiii România: Ceea ce ne-a îngrijorat pe noi mai mult a fost procentul ridicat al copiilor care nu au ştiut ce să facă Atunci când sunt victime ale violenţei, aproape o treime, ceea ce e reliefat şi de către părinţi.
Cele mai multe acte de violenţă au loc la şcoală şi în parcuri. În majoritatea cazurilor agresorul este un alt copil. Atenţie, la numărul unic 119 pot fi semnalate cazurile de violență și abuz asupra copiilor, dar și neglijare.

sursa: TVR