Multi-tasking-ul şi stresul sunt de vină pentru scăpările de memorie la tineri

Sub presiunea stilului de viaţă modern, încărcat de multiple sarcini şi stres, tot mai mulţi tineri cu vârste sub 40 de ani suferă de probleme de memorie, a arătat un studiu american citat de Daily Mail.

Sub presiunea stilului de viaţă modern, încărcat de multiple sarcini şi stres, tot mai mulţi tineri cu vârste sub 40 de ani suferă de probleme de memorie, a arătat un studiu american citat de Daily Mail.

Oamenii de ştiinţă de la UCLA au realizat un studiu la nivel national, care a inclus peste 18.500 de persoane cu vârste între 18 şi 99 de ani. Sondajul s-a concentrat asupra capacităţii de memorare, dar şi asupra stilului de viaţă, prin întrebări legate de dietă, programul de exerciţii fizice sau comportamente nocive, precum fumatul. În urma rezultatelor, cercetătorii au observat că aproximativ 14% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 39 de ani au declarat că suferă de probleme de memorie, procent care a depăşit aşteptările oamenilor de ştiinţă. Circa 22% dintre cei cu vârste între 40 şi 59 de ani şi 26% dintre cei peste 60 de ani s-au plâns de această problemă.

Dr. Gary Small, directorul Centrului pentru longevitate de la UCLA susţine că „problemele legate de memorie sunt de aşteptat în cazul persoanelor de vârstă mijlocie şi în cazul bătrânilor, dar nu şi la persoanele tinere". De asemenea, el a adăugat că afectarea memoriei la tineri este diferită de cea care apare la grupurile mai în vârstă.

De vină pentru aceste probleme ar putea fi stresul, dar şi activităţile tinerilor pe internet sau folosind dispozitive wireless care implică multi-tasking. Acestea din urmă ar putea afecta capacitatea de concentrare, care conduce la o memorie mai slabă.

Dr. Small atrage atenţia asupra necesităţii adoptării unui stil de viaţă sănătos încă din tinereţe, semnalând importanţa educării tinerilor şi celor de vârstă mijlocie cu privire la acordarea unei importanţe mai mari comportamentelor responsabile care le pot proteja sănătatea.