În mediul preuniversitar, doar 45% dintre profesori vor să se vaccineze, iar în cel universitar aproape 60%

19.01.2021 - Cu tot optimismul ministrului Educației că elevii se vor întoarce în bănci din al doilea semestru, colegul său de cabinet, ministrul Sănătății, spune că redeschiderea școlilor pe 8 februarie depinde și de campania de vaccinare. Este un subiect care stârnește multe discuții în cancelarii. Mai puțin de jumătate dintre profesorii din mediul preuniversitar vor să fie imunizați, ceea ce îl îngrijorează pe ministrul Sorin Câmpeanu, care mai face o încercare de consultare a cadrelor didactice.
Autoritățile și părinții își doresc în special redeschiderea școlilor pentru cursurile față în față. O decizie finală se va lua la începutul lunii februarie, după o nouă analiză a situației epidemiologice, inclusiv a stadiului nivelului de vaccinare.
Însă aici sunt încă multe discuții.
Potrivit Ministerului Educației, în mediul preuniversitar, doar 45% dintre profesori vor să se vaccineze, iar în cel universitar aproape 60%.
Ministrul Educației este îngrijorat de aceste procente. Interesant este că, din datele ministerului, rezultă că la nivelul personalul didactic auxiliar sunt mai multe persoane care vor să se vaccineze.
Sondajul însă va fi repetat. Până la finalul lunii profesorii şi angajaţii din Educaţie pot anunța dacă vor să se vaccineze.
Dacă profesorii se vor vaccina, vor fi și copiii și familiile lor în siguranță, spun cei din Asociația părinților.
Ministrul Sănătății atrage atenția că școlile se vor redeschide numai în anumite condiții.
Vor fi păstrate cele 3 scenarii, însă cu reguli schimbate față de cele stabilite inițial.
În scenariul verde, toate școlile se redeschid, iar copiii merg la cursuri. În scenariul galben se deschid grădinițele și școlile pentru elevii din clasele I-IV, a VIII-a și a XII-a. Ceilalți elevi vor învăța online. În scenariul roșu, când rata de infectare trece de 3 la mie, rămân deschise o perioadă grădinițele și clasele primare.