Până în prezent, cinci persoane au murit din cauza rujeolei în Arad și o persoană în Timiș. De altfel, în Arad este focar de rujeolă de trei luni, a anunțat Ministrul Sănătății.
Arad este în topul județelor cu cele mai multe cazuri de rujeolă, respectiv 233 de cazuri. Pe locul doi este Mureș, unde sunt 190 de cazuri.
La nivelul țării au fost semnalate aproape 1000 de cazuri, respectiv 935 de bolnavi de rujeolă, cu toții nevaccinați. Anul trecut doar șapte persoane s-au îmbolnăvit de rujeolă, și niciunul nu a murit.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, majoritatea cazurilor reprezintă focare în comunităţile cu acoperire scăzută a vaccinului. Au fost organizate acţiuni de vaccinare a copiilor incomplet vaccinaţi sau nevaccinaţi, a precizat Ministerul.
Ministerul a făcut apel la părinţi să respecte calendarul de vaccinare ROR (rujeolă, oreion, rubeolă, n.r.) pentru sănătatea copiilor și a demarat o campanie de vaccinare. De asemenea, Ministerul a subliniat că există suficiente doze de vaccin pentru toţi copiii care au nevoie de imunizare.
În zonele afectate, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de şapte luni cu refacerea vaccinului la vârsta de un an.