Începe Festivalul International George Enescu

28.08.2021 - Cu un program artistic excepțional, susținut de 4700 de artiști străini și români, pe o durată record de patru săptămâni, Festivalul Internațional George Enescu va oferi publicului cel mai amplu program de lucrări enesciene din istoria sa, interpretate de artiști și orchestre internaționale – 42 la număr, inclusiv cele cinci simfonii.
Rapsodia nr. 2 de George Enescu va răsuna şi în acest an, în mod tradițional, în deschiderea Festivalului. Programul galei de deschidere continuă cu Concertul în Re minor pentru vioară și orchestră op. 47, de Jean Sibelius, o compoziție epică, atmosferică, profund evocatoare a naturii și a sensibilității scandinave. Solistă va fi Hilary Hahn - violonista deţinătoare a nu mai puţin de trei premii Grammy, recunoscută pentru virtuozitatea şi interpretările exuberante. Simfonia nr. 2 în Mi Minor op. 27, de Serghei Rahmaninov, va închide o seară memorabilă, cu interpreţi de valoare. Dar este doar începutul unei poveşti care se scrie timp de o lună: aceea a ediţiei jubiliare a Festivalului Internaţional George Enescu.
Pe lângă Orchestra Filarmonicii George Enescu, alte mari orchestre vor susţine concertele programate în Festival: Orchestra și Corul Teatrului Mariinsky, cu Valery Gergiev dirijor; London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic, London Philharmonic Orchestra, Academy of St. Martin in the Fields, Philharmonia London, Simfonia of London, London Mozart Players; Orchestra Israel Philharmonic va concerta sub bagheta noului său dirijor, Lahav Shani; Orchestra Națională a Franței, dirijată de noul ei director, Cristian Măcelaru; Filarmonica din München cu Valery Gergiev, dirijor; Orchestra Del Teatro Alla Scala din Milano, cu un program special și cu un dirijor care vine pentru prima dată în România, Andrés Orozco-Estrada; Orchestra Les Dissonances, cu David Grimal, dirijor și solist; Royal Concertgebouw Orchestra, cu dirijori diferiți pentru cele două concerte susținute – Daniel Harding și Alan Gilbert.
Artişti de talie modială vor urca pe scena Festivalului Intenaţional George Enescu. Printre aceştia, soliști cunoscuți: Maxim Vengerov, Patricia Kopatchinskaja; violoncelista americană Alisa Weilerstein, care vine pentru prima dată în România, împreună cu orchestra sa de cameră The Trondheim Soloists; Frații Renaud Capuçon (vioară) și Gautier Capuçon (violoncel); violoniștii Leonidas Kavakos, Dmitry Sitkovetsky; contratenorul Philippe Jaroussky; mezzo-soprana Joyce DiDonato și soprana Sonya Yoncheva. Şi la pian sunt anunțați artiști de prestigiu, care au mai onorat cu prezenţa lor Festivalul Internaţional George Enescu: Martha Argerich, Jean Yves Thibaudet, Yuja Wang, Khatia Buniatishvili, Maria João Pires, Kirill Gerstein.
Vom regăsi şi două lucrări cu narator: Robert Powell (celebru pentru rolul său din filmul lui Franco Zeffirelli, “Jesus of Nazareth” – 1977) va fi naratorul în „Oedipus Rex”, de Stravinsky, cu Mariinsky Theatre Orchestra and Choir, dirijor Valery Gergiev și în Suita “Peer Gynt” a lui Grieg, cu Opéra de Marseille, dirijată de Gabriel Bebeşelea.