Neajunsul noii inițiative SUA pentru o națiune mai sănătoasă

„Din păcate, Departamentul de Agricultură al SUA (USDA) a cenzurat recomandările Comitetului Științific Consultativ de a consuma mai puțină carne roșie. De fapt, orientările de nutriție promovează consumul de carne roșie atât timp cât aceasta este slabă, lucru care nu este susținut de știință. Există dovezi puternice că un consum de carne roșie crește riscul de diabet, infarct, atac vascular cerebral și de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer și nu există nici o dovadă bună că acest lucru este cauzat pur și simplu de conținutul de grăsimi”, a explicat dr. Walter Willett, directorul departamentului de nutriție de la Școala de Sănătate Publică Harvard, pentru NBC News. Expertul sugerează că decizia de a omite recomandarea scăderii consumului de carne roșie și procesată ar putea fi influențată prin puterea industriei cărnii de vită.
Pe lista celor nemulțumiți de excluderea unor recomandări clare de diminuare a consumului de carne roșie figurează o serie de experți în nutriție de la reputate instituții academice, dar și de la organizații implicate în cercetarea cancerului. Printre acestea din urmă se numără și Institutul American pentru Cercetarea Cancerului sau American Cancer Society Cancer Action Network, cea mai activă organizație în lupta pentru transformarea problemelor legate de cancer într-o prioritate pentru țară.
În Raportul Științific pentru Orientările în Nutriție din 2015,  întocmit, pe baza studiilor, de către Consiliul Consultativ, se precizează că o dietă sănătoasă ar trebui să fie „săracă în carne roșie și procesată”. Autorii documentului notează câteva concluzii științifice potrivit cărora există asocieri între consumul de carne roșie și creșterea riscului de cancer colorectal, de depresie și de apariție a tulburărilor cognitive. „În chip de concluzii, cu dovezi moderate, până la puternice, un consum crescut de carne roșie și procesată a fost identificat drept dăunător, comparativ cu un consum mai scăzut”, conchid membrii Comitetului Consultativ.
Inclusiv Organizația Mondială a Sănătății a semnalat, în urmă cu puțin timp, pericolul consumului de carne roșie și procesată. În timp ce carnea roșie a fost încadrată în grupul de risc care conține factori „posibil cancerigeni pentru oameni”, carnea procesată, care include o serie de produse de la cârnați și mezeluri până la șuncă și slănină, a fost încadrată în grupul cu cei mai periculoși factori de risc de cancer, unde se află și tutunul, azbestul și arsenicul.
Prin noile Orientări de Nutriție însă, americanii sunt sfătuiți, printre altele, să consume „o varietate de alimente proteice, inclusiv fructe de mare, carne slabă și de pasăre, ouă, leguminoase, produse din soia, nuci și semințe”. Carnea slabă este descrisă ca fiind carne roșie (porc, vită, miel, vițel, capră, vânat, elan, bizoni etc.) care conține „mai puțin de 10 grame de grăsime, 4,5 grame de grăsimi saturate și sub 95 de miligrame de coloesterol per 100 de grame și per dimensiunea de servire etichetată”.
De asemenea, este specificat că porția săptămânală recomandată de carne și ouă nu s-a modificat din 2010, de la publicarea ultimelor Orientări în Nutriție. Cantitatea recomandată este de circa 737 de grame pe săptămână de carne roșie, de carne de pasăre și de ouă pentru o dietă de 2.000 de calorii pe zi.
„Cred că recomandările privind carnea roșie și cea procesată s-au transformat puțin într-un alt mesaj, precum reversul unei monede, într-un sens în care, dacă mănânci mai puțină carne roșie, înseamnă că mănânci alte alimente proteice în cantitate mai mare. Mesajul de a consuma mai multe fructe de mare, leguminoase și alte alimente proteice înseamnă, cu adevărat, să înlocuiești carnea roșie cu acestea. Așa că sunt de părere că mesajul este mai mult sau mai puțin acolo, doar că nu este clar”, a explicat Tom Brenna, profesor de nutriție la Universitatea din Cornell, care a fost membru în Comitetul Consultativ ce a analizat dovezile științifice pentru revizuirea Orientărilor de Nutriție, citat de NPR.
În ciuda nemulțumirilor legate de consumul de carne, noile Orientări de Nutriție vin și cu o recomandare importantă și benefică în ceea ce privește consumul de zahăr. Potrivit noilor îndrumări, americanii sunt sfătuiți să reducă nivelul de zahăr consumat la doar 10% din totalul caloriilor ingerate. Acest lucru înseamnă circa 12 lingurițe de zahăr pe zi, în cazul unei diete de 2.000 de calorii.
Potrivit datelor, foarte mulți americani ajung să consume zilnic chiar și 22 de lingurițe de zahăr, adică circa 88 de grame de zahăr. Deși pare greu de crezut că un individ poate consuma o cantitate atât de mare de zahăr într-o singură zi, este suficient să citești etichetele produselor, pentru a te convinge. De exemplu, un litru și jumătate de suc carbogazos are în compoziție 40 de lingurițe de zahăr, adică 160 de grame, în vreme ce o ciocolată de 100 de grame poate conține și 50 de grame de zaharuri.

sursa: semneletimpului.ro