Noi norme UE privind încălcarea regulilor de circulatie în străinătate

25.04.2024 - Atenţie dacă circulaţi prin alte țări din Uniunea Europeană. Parlamentul European a votat în primă lectură modificarea directivei privind sancţionarea şoferilor care încalcă regulile de circulație, pentru o mai mare siguranţă pe şosele.
Practic, se va aplica un tratament egal pentru toți conducătorii auto din UE, indiferent de cetățenia lor. 
Miercuri, deputații au consolidat cooperarea transfrontalieră a țărilor UE în investigarea încălcărilor normelor rutiere pentru a preveni comportamentul periculos la volan în străinătate. 
În condițiile în care aproximativ 40% din încălcările transfrontaliere ale normelor de circulație rămân în prezent nepedepsite, deputații europeni au actualizat normele pentru a determina țările UE să coopereze mai mult și să se ajute reciproc în găsirea conducătorilor auto străini care au comis o încălcare. 
Noile norme obligă autoritățile naționale să răspundă fără întârziere cererilor din partea unei alte țări din UE și în termen de cel mult două luni de la colectarea informațiilor necesare. 
În plus, la cererea statului membru în care a avut loc încălcarea, țara de reședință a autorului încălcării poate prelua colectarea amenzilor rutiere, cu condiția ca suma să fie mai mare de 70 EUR și să nu fi fost plătită după epuizarea tuturor opțiunilor legale. 
Mai multe tipuri de încălcări ale normelor rutiere vizate
Normele actualizate vor extinde lista încălcărilor rutiere comise de conducătorii auto nerezidenți care declanșează cooperarea transfrontalieră și care pot duce la o amendă. 
Pe lângă încălcările actuale (excesul de viteză, conducerea sub influența alcoolului sau neoprirea la semaforul roșu), lista va fi completată cu elemente noi precum parcarea periculoasă, depășirea periculoasă, încălcarea unei linii continue și părăsirea locului unui accident, informează https://www.europarl.europa.eu/ 
Termen clar și interdicție pentru colectorii privați de datorii
Țara din UE în care regulile rutiere au fost încălcate va avea la dispoziție 11 luni de la data încălcării pentru a emite o notificare. Notificarea încălcării regulilor rutiere trebuie să includă momentul și circumstanțele încălcării, precum și informații privind modul de contestare a amenzii. 
La inițiativa eurodeputaților, entităților private li se va interzice să ajute țările UE să colecteze amenzi rutiere de la șoferii străini (după doi ani de la transpunerea normelor în legislația națională). 
Portal online
Pentru a spori transparența și a facilita punerea în aplicare a noilor norme, Comisia are sarcina de a crea un portal online care să conțină informații precum noile normele, opțiunile de recurs și amenzile rutiere relevante.
Următorii pași
Noile norme legate de schimbul transfrontalier de informații privind încălcările normelor de circulație care afectează siguranța rutieră au fost adoptate cu 570 voturi pentru, 36 voturi împotrivă și 24 abțineri. 
După ce și Consiliul le va aproba, țările UE vor avea la dispoziție 30 de luni pentru a se pregăti pentru punerea lor în aplicare.

sursa: TVR