Întârzieri și în România la livrarea unor mărfuri, din cauza problemelor de aprovizionare la nivel global

13.11.2021 - Problemele de aprovizionare de la nivel global duc și în România la întârzieri în livrarea unor mărfuri din Asia și pot chiar aduce unele scumpiri. E vorba mai ales de produse nealimentare fabricate în China sau în alte țări ale Asiei, cunoscute pentru costurile de producție mici. La alimentele de bază nu sunt probleme de aprovizionare, dau asigurări reprezentanții magazinelor, după ce unii dintre români au cumpărat mai mult ca de obicei.
Rafturile cu produse alimentare au început să se golească rând pe rând în multe magazine din București și din țară. Este un semn că românii își fac provizii, în special de zahăr, ulei, făină și alte produse de bază - fie de teama unor noi scumpiri, fie în urma informațiilor despre crize energetice sau alimentare.
În Capitală, unii retaileri au afișat mesaje privind limitarea cantităților de alimente vândute unei persoane.
Și la Timișoara sunt magazine care anunță că vând maximum 6 litri de ulei, 5 kg de zahăr și 6 de faină de persoană.
Reprezentanții rețelei de magazine au transmis că nu e niciun motiv de îngrijorare în ce priveşte aprovizionarea și că regulile de vânzare limitată nu sunt noi.
În comunicat se mai precizează că, deși această politică există de mulți ani, ea se afișează la intrarea în magazine doar în situațiile când se observă tendințe de cumpărare ce depășesc nivelurile obișnuite, așa cum este cazul în momentul de față.
Probleme ar putea să apară la livrarea unor mărfuri nealimentare. Reprezentanții marilor rețele comerciale spun că sunt întreruperi în lanțurile globale de aprovizionare, în special cu produse din China. Se caută însă soluții pentru înlocuirea lor.
Pe lângă problemele de aprovizionare apărute din cauza pandemiei, care au dus la scumpirea abruptă a containărelor folosite pentru transportul mărfurilor pe mare, s-a adăugat penuria de electricitate din China, care a închis temporar unele fabrici.
Și în portul din Constanța se văd deja efectele acestor întârzieri.
Problemele lanțurilor de aprovizionare ar putea crea și oportunități pentru România. Marii retaileri de îmbrăcăminte şi încălţăminte au anunțat că vor să îşi mute producţia în ţări mai apropiate de magazinele lor din SUA şi Europa.