19.01.2017- Potrivit Centrului, morbiditatea prin infecţii respiratorii acute a fost mai crescută comparativ cu cea înregistrată în săptămâna precedentă.
Activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie, cu tendinţa de extindere regională în zona de sud-est (Bucureşti, Constanţa, Olt, Dâmboviţa), zona de nord-est (Iaşi, Suceava, Botoşani, Neamţ), cu răspândire locală (Alba, Bihor, Cluj, Braşov) şi cazuri sporadice în unele judeţe.
La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 101.626, cu 43,1 la sută mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (71.003) şi cu 15,1 la sută mai mare comparativ cu cel întregistrat în săptămâna anterioară (88.286).
În acelaşi interval, 9-15 ianuarie, au fost înregistrate 17 cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 11 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent şi cu două mai multe faţă de săptămâna precedentă.
Totodată, au fost trei decese noi la cazuri de SARI confirmate cu virus gripal, din care două cu tipul A, subtip H3N2 si unul cu tipul A, nesubtipat.
Numărul total de decese la cazuri confirmate cu virus gripal este de nouă, dintre care opt cu tipul A H3N2 si unul cu tipul A, nesubtipat.
Distribuţia deceselor pe grupe de vârstă arată astfel: un caz la grupa de vârstă 0-1 an, unul la 15-49 ani, unul la 50-64 ani şi şase la peste 65 ani.
Cinci dintre decese au fost la persoane de sex feminin şi patru la bărbaţi. Opt dintre persoanele decedate (89 la sută) au avut condiţii medicale pre-existente. Niciuna dintre persoanele decedate nu fusese vaccinată, potrivit CNSCBT.
De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute, a gripei şi a SARI şi până în 1 ianuarie au fost confirmate în laborator 306 cazuri de gripă, dintre care 249 de cazuri tip A, subtip H3N2, 53 cazuri tip A, nesubtipate şi patru cazuri tip B.