Alarmant! O treime dintre romani sunt fumatori

09.06.2017- „Fumătorii se regăsesc mai des în gospodăriile în care locuiesc copii, decât în cele fără copii. Frecvența fumatului este de cel puțin un pachet de țigarete pe zi (40% dintre fumători — peste 20 de țigarete pe zi), ea fiind mai mare la fumătorii cu vârsta între 36 și 45 de ani decât la ceilalți fumători. În medie, bărbații fumează mai mult decât femeile (16 versus 12 țigarete pe zi), consumul de tutun scăzând în rândul fumătorilor care au studii superioare. Dintre nefumători, aproximativ un sfert (28%) au fost fumători în trecut, iar 2% dintre fumători au renunțat la fumat în ultimul an", arată concluziile studiului cantitativ privind percepția asupra politicilor de control al consumului de tutun, prezentate joi la Ministerul Sănătății, în cadrul mesei rotunde "Tutunul — o amenințare pentru dezvoltarea durabilă. Foaie de parcurs 2017 — 2030 pentru Reducerea Consumului de Tutun în România".
De asemenea, 87% dintre români, inclusiv fumători, sunt de acord că Legea anti-fumat contribuie la protejarea sănătății prin evitarea expunerii adulților și a copiilor la fumul toxic al produselor de tutun.
„Noi știm că până la vârsta de 18 ani unul din doi copii au încercat o țigară, iar prevalența fumătorilor la sfârșitul studenției fluctuează între 13 și 20%. Unul din doi fumători este afectat după 40 de ani de boli grave, netransmisibile, care scurtează supraviețuirea", a afirmat prof. dr. Florin Mihălțan de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta".
Studiul a fost realizat de Mercury Research în perioada martie — aprilie 2017 pe un eșantion de 1.000 de persoane cu vârsta peste 18 ani, dintre care 617 din mediul urban și 383 din mediul rural.