În momentul de faţă sunt înregistrate, în baza de date a Primăriei Sectorului 4, 43.990 de locuri de parcare de reşedinţă. Din acestea, 5.201 locuri sunt libere, însă acest lucru nu înseamnă că nu sunt ocupate de maşini, ci doar că nu sunt rezervate prin contract, aşa că reprezentanţii autorităţii locale sunt de părere că în toate zonele se vor găsi posibilităţi pentru ca oamenii să parcheze.
Primul pas este completarea adresei de domiciliu, pentru ca apoi să i se afişeze utilizatorului harta locurilor de parcare din zona sa, pe care locurile neatribuite sunt evidenţiate cu verde.
Utilizatorul trebuie să selecteze locul de parcare dorit, dintre cele libere, moment în care spaţiul respectiv devine inactiv pentru ceilalţi utilizatori.
”Pasul doi constă în completarea CNP-ului şi a adresei exacte, pentru ca apoi să se realizeze prima validare automată. Dacă sistemul detectează pe datele tale că ai deja un loc de parcare în Sectorul 4, nu-ţi mai permite să rezervi încă unul. A doua validare arată că nu ai debite către Sectorul 4. Informaţiile sunt accesibile în timp real, datorită corelării bazei de date a aplicaţiei, cu baza de date a Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale Sector 4.
După ce se obţin cele două validări, se trece la etapa următoare, unde este necesar să se completeze datele personale, cele ale maşinii, marca maşinii, data de expirare a ITP-ului (aceasta trebuie să fie valabilă), numărul de telefon şi email-ul.
Următorul pas constă în încărcarea documentelor scanate (carte de identitate, certificat de înmatriculare al maşinii şi asigurarea RCA valabilă). La final trebuie bifată căsuţa care atestă faptul că nu eşti robot, apoi apare, pentru validare, numărul cererii şi anunţul că vei primi un e-mail de confirmare a înregistrării”, a mai explicat Directorul Ioan Gâf-Deac.
După primirea e-mail-ului de validare a cererii, se poate face plata, fie în sistem ZebraPay (există circa 500 de puncte de plată în Sectorul 4 şi peste 2.000 la nivelul Capitalei), fie online, pe site-ul care va deveni activ odată cu lansarea aplicaţiei.
O schimbare faţă de regulamentul precedent constă în faptul că solicitantul îşi poate rezerva un loc de parcare pe o rază de 250 de metri în jurul reşedinţei sale, faţă de 30 de metri, cât era prevăzut în regulamentul anterior.
Odată cu noile reglementări ocuparea abuzivă a unui loc de parcare de reşedinţă va putea fi sancţionată, de către reprezentanţii Direcţiei Mobilitate Urbană Sector 4, prin blocarea roţii autovehiculului care a parcat abuziv.
Tarifele pentru deblocarea roţii vor fi progresive, după cum urmează:
a) Pentru prima abatere înregistrată în baza de date electronică a Direcţiei Mobilitate Urbană Sector 4, pentru numărul respectiv de înmatriculare – deblocarea va fi gratuită, însoţită de un avertisment care va conţine prevederile (în sinteză) ale prezentului Regulament. Dacă nu se solicită deblocarea roţii în termen de 24 de ore de la blocare, tariful aplicat va fi cel prevăzut la lit.b şi se va calcula pentru fiecare zi în care persistă situaţia.
b) Pentru a doua abatere înregistrată în baza de date electronică a Direcţiei Mobilitate Urbană Sector 4, pentru acelaşi număr de înmatriculare - tariful este de 50 lei. Dacă nu se solicită deblocarea roţii în termen de 24 de ore de la blocare, tariful aplicat va fi cel prevăzut la lit.c şi se va calcula pentru fiecare zi în care persistă situaţia.
c) Pentru a treia abatere înregistrată în baza de date electronică a Direcţiei Mobilitate Urbană Sector 4, pentru acelaşi număr de înmatriculare – tariful este de 100 lei. Dacă nu se solicită deblocarea roţii în termen de 24 de ore de la blocare, tariful aplicat va fi cel prevăzut la lit.d şi se va calcula pentru fiecare zi încare persistă situaţia.
d) Pentru a patra abatere înregistrată în baza de date electronică a DirecţieiMobilitate Urbană Sector 4, precum şi următoarele, pentru acelaşi număr dînmatriculare - tariful este de 250 lei. Dacă nu se solicită deblocarea roţii în termen de 24 de ore de la blocare, tariful aplicat se va calcula pentru fiecare zi în care persistă situaţia.
e) Pentru ocuparea abuzivă a unui loc de parcare de reşedinţă destinat personelor cu handicap, marcate corespunzător, tariful de deblocare va fi de 500 lei/zi.