Oferă-i și tu, unui copil, o familie!

Asociaţia „Tzuby’s Kids” şi Asociaţia Studenţească AMiCUS, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti, organizează duminică, 15 mai a.c., în Parcul Tineretului campania de informare şi conştientizare „Oferă-i şi tu, unui copil, o FAMILIE!”

Evenimentul este organizat cu ocazia zilei de 15 mai - Ziua Internaţională a Familiei - şi va cuprinde o serie de ateliere pe care părinţii şi copiii le vor putea găsi în zona lacului de lângă debarcader, între orele 09,30 şi 18,30 precum pictură, stringart, origami, expoziție de sănătate pentru copii, dar şi un spaţiu dedicat unde vor putea fi făcute fotografii de familie. Începând cu ora 19,00, pe scena special amenajată se va desfăşura un concert susţinut de formaţia New Levites.

Conform ultimelor date statistice publicate de Ministerul Muncii, în sistemul special de protecţie se află 57.646 copii dintre care doar 3.809 declaraţi adoptabili, respectiv 6,6%. Astfel, un procent extrem de mare, respectiv 93,4% se află în măsură de plasament. „Plasamentul este o măsură temporară care, în teorie, ar trebui finalizată fie prin reintegrare în familia biologică, fie prin adopţie. În practică, majoritatea acestor copii rămân în măsură de plasament perioade foarte lungi de timp, adesea până ies din sistem, la limită de vârstă”, a declarat Liviu Mihăileanu, Preşedintele Asociaţiei „Tzuby’s Kids”.

Nici situaţia adopţiilor nu este una fericită. Până în prezent, în Registrul Naţional pentru Adopţii, au fost făcute 573 de înregistrări aferente anului 2015. „Din păcate, 85% dintre copiii adoptabili rămân în continuare neadoptați, întrucât au probleme de sănătate, au depășit o vârstă, sunt de o anumită origine etnică sau nu corespund fizionomiei potenţialilor adoptatori”, precizează Mihăileanu.

Un aspect negativ sunt cei 20.471 de copii care sunt instituționalizați. „Copiii fără familii sunt categoria socială cea mai vulnerabilă. Cred că noi toţi, ca şi societate, mai avem mult de lucrat pentru a-i proteja cu adevărat. Cercetări recente arată că familia este cel mai bun mediu în care se poate dezvolta un copil iar instituționalizarea ar trebui să rămână doar o amintire a istoriei”, a declarat Marcella Cușnir, manager proiecte AMiCUS București.

Pentru a descoperi impactul neglijării precoce, Universitatea Harvard a realizat în Bucureşti un studiu timp de 12 ani în care a urmărit 136 de copii abandonați. Cercetările sugerează că trauma abandonului nu este doar la nivel psihologic ci aceasta cauzează daune grave ale creierului. Una dintre concluziile surprinzătoare ale raportului a fost că acei copii care au avut șansa de a găsi o familie în care să fie iubiți și în care să se simtă în siguranță, au fost capabili să-şi regenereze conexiunile lipsă, creierul restabilindu-și funcțiile pierdute.