ONG-uri: În ultimii 8 ani, în România, 426 de femei şi fete au fost ucise de un membru de familie

26.11.2021 - Organizaţiile neguvernamentale din Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor atrag atenţia asupra faptului că, în ultimii 8 ani, în România, 426 de femei şi fete au fost ucise de un membru de familie.
"În unele cazuri intervenţia autorităţilor are loc prea târziu. În ultimii 8 ani, un număr de 426 de femei şi fete au fost ucise de un membru de familie, conform datelor IGPR. Alte mii de fete şi femei au suferit traume fizice, psihice sau sexuale şi numai o parte au făcut sesizări către autorităţi. Amintim că un număr semnificativ de acte de violenţă de gen rămân neraportate, din motive de ruşine, frică, stigmatizare, dependenţă economică, lipsa sprijinului familial şi neîncrederea în autorităţi", se arată în comunicat.
Potrivit aceleiaşi surse, violenţa împotriva femeilor îmbracă multe forme, de la violenţă domestică la hărţuire sexuală, viol, inclusiv viol marital, avort forţat şi sterilizare forţată, exploatare sexuală şi trafic de persoane, căsătorie forţată, pornografie din răzbunare, urmărire (stalking) şi altele. Reţeaua VIF subliniază că intervenţiile statului pentru a preveni şi sancţiona actele de violenţă trebuie să vizeze toate aceste forme.
Organizaţiile menţionează că, deşi în ultimii ani s-au înregistrat paşi importanţi în conştientizarea publică a fenomenului, legislaţia naţională a fost îmbunătăţită, iar autorităţile au început să ofere servicii de consiliere şi suport în toate judeţele, "mai rămân multe de făcut".
"Mentalităţile care persistă în multe unităţi de poliţie, procuratură, instanţe de judecată, servicii sociale şi alte servicii publice blochează accesul femeilor la protecţia de care au nevoie. Situaţia este cu mult îngreunată în cazul femeilor de etnie romă, LBTQ, migrante, fără venituri, cu dizabilităţi fizice sau mentale, din mediul rural şi oraşe mici, precum şi pentru alte categorii vulnerabile", reiese din document.
ONG-urile cer alocarea de fonduri de la bugetul de stat şi bugetele locale şi judeţene pentru finanţarea serviciilor oferite supravieţuitoarelor violenţei (adăpost, consiliere juridică, psihologică, orientare profesională), dar şi de finanţări pentru deschiderea de centre de consiliere psihologică pentru agresori.
"Intervenţiile poliţiei trebuie îmbunătăţite pentru a reduce cât mai mult numărul de ordine de protecţie încălcate şi, astfel, pentru a elimina riscul de ucidere sau vătămare a femeilor. În acest sens, dorim urgentarea procedurilor pentru introducerea brăţărilor electronice de monitorizare a agresorilor, concomitent cu identificarea modalităţilor practice de descurajare a comiterii de noi agresiuni de către cei împotriva cărora s-au emis ordine de protecţie", se arată în comunicat.