ONU: Violenta asupra femeilor, la cote alarmante

08.03.2017- Aproximativ 35% dintre femeile de pe mapamond, mai mult de 1 din 3, au experimentat violenţă fizică la un moment dat în viaţă. Una din 10 fete sub 18 ani a fost forţată să întreţină relaţii sexuale, arată un raport ONU. În ciuda progreselor pe care femeile le-au făcut în domeniul educaţiei, sănătăţii și chiar în politică, violenţa asupra lor „persistă la nivele alarmante”, a declarat secretarul general Ban Ki-moon.
Raportul vine la timp pentru o întâlnire care începe astăzi, unde lideri mondiali din toată lumea se vor întâlni pentru a trage concluziile după ce, acum 20 de ani, într-o întâlnire asemănătoare la Beijing, au promis să asigure egalitatea pentru femei, scrie NY Times.
Progresul există, arată raportul ONU. Mortalitatea la naștere a scăzut la jumătate, din ce în ce mai multe femei sunt înscrise la școală și după aceea integrate în corpul muncii, unde, în anumite domenii, precum cel legislativ, numărul lor s-a dublat faţă de 1995. Cu toate acestea, se aproximează că vor mai trece 75 de ani până când femeile să primească același salariu ca bărbaţii, pentru aceeași muncă depusă.
În ce privește violenţa asupra femeilor – inclusiv viol, hărţuire sexuală și omor –rămâne ridicată atât în ţări bogate, cât și sărace, atât în vreme de pace, cât și de conflict. În multe ţări, comportamente violente, precum violul marital sau agresiunea fizică, sunt încă permise prin lege și, chiar și acolo unde există legi în vigoare, de multe ori nu sunt și puse în practică, arată raportul. La acestea de adaugă noi forme de violenţă, cum sunt ameninţările și abuzurile din școli și din zona online.
Valul de extremism și conservatorism vine să opună rezistenţă obţinerii drepturilor pentru femei, iar răpirile și hărţuirile grupărilor teroriste Stat Islamic și Boko Haram sunt alte urgenţe pentru care trebuie luate măsuri la această întâlnire. Singura diferenţă cu adevărat notabilă faţă de acum 20 de ani este că astăzi subiectul este în centrul atenţiei publicului. Rămâne însă o problemă complexă, care nu poate fi rezolvată ușor, citează NY Times.