În noaptea dintre 26 și 27 octombrie, trecem la ora de iarnă 2024

22.10.2024 - Anual, în luna octombrie, facem trecerea de la ora de vară la Timpul Legal Român, așa cum este formularea oficială pentru ceea ce majoritatea dintre noi numesc „ora de iarnă“. Acest eveniment, care presupune întoarcerea ceasurilor cu o oră înapoi, are o tradiție îndelungată și multiple implicații atât pentru viața cotidiană, cât și pentru sănătate.
Potrivit Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu“, „ora de iarnă“ nu există. Vara avem ora de vară, iar în restul anului avem „Timp Legal Român”. Vom folosi, totuși, sintagma cunoscută „ora de iarnă“, pentru claritatea informațiilor.
Introducerea sistemului de schimbare a orei, cunoscut și sub numele de Daylight Saving Time (DST), a fost inițial o măsură de economisire a energiei. Ideea ajustării ceasurilor pentru a maximiza utilizarea luminii naturale a apărut, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, când țările europene au căutat metode eficiente de a reduce consumul de combustibil și electricitate. Germania a fost prima care a adoptat acest sistem în 1916, urmată de alte națiuni, inclusiv de România (țara noastră a trecut prima oară la ora de vară în 1932, apoi s-a renunțat la acest obicei în 1940 și a fost reintrodus în 1979).

sursa: smartliving