Orban: Salariul minim pe 2021 va fi majorat în functie de evolutia economiei

26.11.2020 - Salariul minim pe economie va fi majorat în funcţie de evoluţia economiei. Este mesajul transmis de guvern la consultările online cu reprezentanţii Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social. Sindicatele cer o majorare de 95 de lei, net. 40 de lei în plus propun cei de la IMM-uri. Alte patronate cer însă îngheţarea salariului minim. Partenerii sociali au aflat de la guvern că o decizie va fi luată după alegeri.
La consultările online cu sindicatele şi patronatele, reprezentanţii guvernului au prezentat principii, nu şi cifre. Executivul susţine un mecanism de creştere a salariului minim care ia în calcul rata inflaţiei, productivitate muncii şi alţi factori economici. Premierul vrea să nu fie afectate locurile de muncă, mai ales în această perioadă de criză sanitară.
"Suntem adepţii unui mecanism de creştere care să se bazeze pe realităţile economice, respectiv rata inflaţiei, creşterea productivităţii şi alţi factori economici. Obiectivul nostru este să nu fie afectate locurile de muncă, mai ales în această perioadă în care companiile se confruntă cu dificultăţi din cauza crizei sanitare", a afirmat şeful Executivului, citat în postare.
În context, premierul a propus constituirea unui grup de lucru format din experţi ai patronatelor, sindicatelor şi Guvernului, care să facă o analiză comparativă privind mecanismele aflate la baza evoluţiei salariului minim în alte state europene.
"În urma acestei analize, se va putea stabili în mod obiectiv o formă de creştere predictibilă a salariului minim pentru următorii patru ani" , a arătat prim-ministrul.
Marile confederaţii sindicale propun ca salariul minim să crească de la 1 ianuarie de la 2.230 la 2.400 de lei brut. Salariatul ar câştiga 95 de lei la net.
Reprezentanţii întreprinderilor mici şi mijlocii propun majorarea la 2.300 de lei brut, ceea ce ar aduce un plus de 40 de lei net. Ei susţin indexarea cu rata inflaţiei, plus un procent din creşterea productivităţii, pentru ca angajaţii să nu piardă din puterea de cumpărare. Alte patronate vor un moratoriu pentru îngheţarea salariului minim timp de trei sau şase luni.
Partenerii sociali au înţeles că o decizie va fi luată după alegeri. Premierul vrea formarea unui grup de lucru cu experţi care să analizeze mecanismele din alte ţări europene şi să propună o formulă de creştere predictibilă a salariului minim în următorii patru ani.