Organizatia Mondială a Sănătătii, despre vaccinul AstraZeneca: „Nu există vreun motiv de a nu-l utiliza”

13.03.2021 - „Da, ar trebui să continuăm să utilizăm vaccinul de la AstraZeneca”, „nu există vreun motiv de a nu-l utiliza”, a declarat Margaret Harris, purtătoare de cuvânt a OMS, într-un briefing de presă la sediul din Geneva al organizaţiei.
Danemarca, Norvegia şi Islanda au anunţat joi că suspendă inocularea vaccinului de la AstraZeneca, invocând principiul precauţiei. Bulgaria le-a urmat vineri exemplul.
Agenţia daneză de sănătate, prima care a anunţat această decizie, a invocat prudenţa în faţa unor unor „cazuri grave de formare de cheaguri de sânge (trombi) la persoane care au fost vaccinate cu vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca”, chiar dacă „la ora actuală, nu putem trage concluzia existenţei unei legături între vaccin şi cheagurile de sânge”.
Austria anunţase luni că a încetat utilizarea unui lot de vaccinuri produse de laboratorul anglo-suedez, după decesul unei asistente medicale de 49 de ani din cauza unor „grave tulburări de coagulare” la câteva zile după primirea vaccinului.
Laboratorul anglo-suedez şi guvernul de la Londra au reacţionat joi pentru a apăra un vaccin „sigur” şi „eficace”.