Recomandarea nutritionistilor este ca zilnic sa se consume o cana de zarzavaturi si legume crude. Insa unele dintre ele nu se pot manca crude, cum sunt vinetele, de exemplu, asa ca astazi vom prezenta o reteta de Vinete cu sos de susan la cuptor.
Ingredientele sunt urmatoarele:
2 vinete mari curatate de coaja si taiate felii subtiri
4 cepe taiate felii subtiri
1 cana ciuperci proaspete taiate felii
4 linguri sos de soia
1 jumatate de cana unt de susan
4 catei de usturoi razuit
1 cana si un sfert de apa
busuioc
oregano
boia de ardei dulce
patrunjel verde
sare
Se pun la calit: ceapa, usturoiul si ciupercile in apa cu putina sare. Se adauga doua linguri de sos de soia, busuioc, oregano, boia dulce si patrunjel. Se amesteca bine. Untul de susan se prepara trecand semintele de susan prin rasnita de cafea, apoi se mixeaza in blender cu apa. In cazul de fata se adauga si doua linguri de sos de soia si se mixeaza bine. Se alege un vas de Jena in care se pune un strat subtire de sos de susan, apoi un strat de felii de vinete, un strat de compozitie cu ciuperci, procedura repetandu-se pana la epuizarea ingredientelor. Stratul de la suprafata va fi cel de ciuperci. Se presara boia, se acopera si se lasa pentru 45 de minute la cuptor.
In ambele piramide prezentate la inceput, baza este constituita din cereale, legume, fructe si leguminoase. Aveti grija ca sa asezati mereu corect aceasta piramida, pentru ca daca este intoarsa invers, sanatatea, ca si piramida, devine extrem de instabila.
Pofta buna!
O reteta culinara propusa si preparata de catre Dorelia Pironea!