Povestea de austeritate a creatorului unui imperiu in mobila

29.01.2018- Chiar dacă era unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, Ingvar Kamprad era cunoscut pentru viaţa sa destul de austeră pentru o asemenea situaţie materială: economisea fiecare bănuţ şi purta haine second hand.
Chiar dacă averea acumulată de acesta pe parcursul vieţii ar putea să îi asigure un trai excentric, Kamprad a ales să se refugieze în anonimat şi cheltuieli zilnice chibzuite, notează Daily Express.
Omul de afaceri suedez a locuit într-o casă obşinuită, a fost mare fan al chifteluţelor produse şi vândute de IKEA, preferând de fiecare dată să zboare la clasa economică în dauna clasei întâi oferită de companiile aeriene. Pe deasupra, afaceristul suedez punea mare accent pe partea materială a vieţii, acesta preferând să meargă la cumpărături la piaţa aflată în apropierea casei sale.
De exemplu, invitat la un eveniment dedicat oamenilor de afaceri din Suedia, Kamprad a fost înlăturat de la ceremonie deoarece aceasta sosise cu autobuzul la eveniment şi intenţiona să plece acasă cu pliculeţele de zahăr şi sare pe care le găsise la bufetul acestei acţiuni.
Omul care a pus piatra de temelie în construcţia IKEA, a fost întotdeauna privit drept un om remarcabil care s-a aflat continuu în spatele unui business cu profit anual de 3,79 miliarde de euro şi vânzări de 32,7 miliarde de euro în 44 de ţări la nivel mondial.
O serie de acuzaţii şi speculaţii au fost făcute la adresa lui Kamprad pe parcursul anilor. În Suedia se vehicula că acesta a fost un membru important al unei mişcări pro-fasciste suedeze în anul 1942, lucru care ulterior s-a şi adeverit.
În semn de scuze, fondatorul IKEA a donat atunci circa 118 de milioane de euro în scop caritabil.
Kamprad a avut probleme cu alcoolul în urmă cu câţiva ani. În 1960 conducea un autoturism Porsche.
Johan Stenebo, un fost asistent al lui Kamprad, a scris într-o carte despre fondatorul IKEA că acesta „a vrut întotdeauna să pară un om din popor, să fie la fel ca noi. Ingvar a vrut întotdeauna să pară ceva mai retras, un alcoolic cu probleme. Le spune oamenilor că are multe probleme şi că este uneori uşor prost. Cu toate acestea el rămâne incredibil de atent la detaliu".
Conform unor estimări, la nivel mondial IKEA este al treilea cel mai mare consumator de lemn. Totodată, în întreaga lume se tipăresc în fiecare an mai multe cataloage IKEA decât Biblii. De asemenea, se crede că unul din zece europeni este conceput într-un pat fabricat de IKEA.
În anul financiar 2017, retailerul IKEA România a înregistrat un total al vânzărilor de aproape 587 de milioane de lei, fără TVA, 3,3 milioane de vizitatori în magazine şi peste 670 de angajaţi.
Retailerul de mobilă IKEA va deschide până la sfârşitul verii anului 2018 al doilea magazin din Bucureşti, care va fi situat pe bulevardul Theodor Pallady. Investiţia totală este de aproape 90 de milioane de euro, iar noul magazin va genera peste 300 de noi locuri de muncă.
Imperiul IKEA însumează peste 400 de magazine şi peste 200.000 de angajaţi la nivel mondial, cu o cifră de afaceri de peste 35 de miliarde de euro.