Prea multe gravide nasc acasă - semnal de alarmă tras de medici

30.07.2019 - Nașterea acasă, fără medic, este o practică foarte periculoasă, care face multe victime în România. Și copilul, și mama pot ajunge în situații critice, de care gravidele nu sunt conștiente. Cel mai recent caz este al unei femei care a născut pe un câmp de lângă București. Copilul este acum în stare foarte gravă, la spital.
Nașterea acasă nu este o opţiune în România. Dacă se întâmplă astfel de lucruri este din cauza sărăciei și a lipsei de informare.
Medicii trag un semnal de alarmă. Sunt încă multe gravide care nu cunosc sau nu conștientizează pericolele la care se expun atunci când nu merg la ginecolog nici pentru control, nici pentru naștere.
Cel  mai recent caz este al unei tinere din comuna Vidra, aproape de București, care a ajuns în stare gravă la spitalul Filantropia pentru că a născut pe câmp.
Când echipajul SMURD a ajuns la fața locului, bebelușul era în stop cardiorespirator, așa că a fost resuscitat. Acum este la Terapie intensivă. Deși mama este în afara oricărui pericol, viața micuțului încă atârnă de un fir de ață.
Astfel de cazuri sunt foarte dese în mediul rural.
O cercetare Salvați Copiii făcută în 2018 arată că 5 din 10 mame cu vârsta sub 18 ani nu au fost niciodată la un control ginecologic și nu au făcut ecografiile recomandate în timpul sarcinii.
În plus, 7 din 10 nu au auzit de planificarea familială, ceea ce a dus la o rată de 4 ori mai mare a nașterilor premature.
Aceleași date oficiale arată că aproape 18 mii de tinere adolescente au devenit mame anul trecut, iar 674 dintre ele au sub 15 ani.
Cele mai multe sunt din mediul rural.