Pregătiri intense pentru lansarea campaniilor de vaccinare împotriva coronavirusului. Oficial OMS: Vaccinul nu înseamnă zero COVID

07.12.2020 - Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că vaccinul este doar unul dintre instrumentele din lupta împotriva COVID și că nu trebuie să renunțăm la gesturile barieră: distanțare și igienă. Primii vaccinați cu serul Pfizer vor fi britanicii de peste 80 de ani. În Rusia, imunizarea a început deja cu vaccinul propriu, Sputnik V, pus la punct de cercetătorii ruși.
Primele 50 de centre de vaccinare din Marea Britanie sunt pregătite, iar personalul face simulări.
În Bulgaria, vaccinarea are loc în 5 etape: personal medical, personal din învățământ și servicii sociale, angajați de la firmele de nutrii, cei care lucrează în rețele esențiale, alimentare cu apă de exemplu, persoane de peste 65 de ani, cu diverse afecțiuni.
Prin vaccinare se reduce presiunea asupra spitalelor, dar nu înseamnă că virusul dispare complet.
Mike Ryan, director programe urgenţă OMS: "Aş vrea să subliniez din nou - vaccinul nu înseamnă zero COVID. Trebuie să fim atenţi în continuare la comportamentul personal, la igienă".
Întrebat dacă va chema presa când se vaccinează, directorul general al forului ONU a spus că ar fi bucuros să se vaccineze public, dar că își așteaptă rândul.
În Rusia, primii care beneficiază de Sputnik, vaccinul rusesc, sunt angajații din sănătate. Imunizarea a început Sâmbătă.