Premieră chirurgicală la Spitalul Bagdasar Arseni

O echipă de medici de la Spitalul "Bagdasar Arseni", condusă de neurochirurgul Jean Ciurea, a efectuat la începutul acestei săptămâni o intervenție chirurgicală în premieră în România la o pacientă cu distonie primară complexă cervicală și axială, operația constând în introducerea unui electrostimulator la nivelul țesutului cerebral.
"Luni a fost realizată prima intervenție la o pacientă cu distonie, iar marți a fost operat cel de-al doilea pacient. Prima pacientă operată avea distonie primară complexă cervicală și axială. Distonia reprezintă o tulburare de mișcare care poate să nu răspundă la tratament medicamentos și trebuie luat în considerare tratamentul chirurgical, care poate fi ablativ sau neuromodulator. Există forme de distonie care epuizează pacientul, pentru că nu permit ca acesta să se hrănească și să se odihnească", a explicat neurochirurgul.
Medicul a spus că durata unei astfel de intervenții variază între șase și opt ore.
"Această intervenție vizează o structură din creier cunoscută drept 'Globus Pallidus, pars interna' în care se introduce un electrod de neuromodulare. Electrozii cerebrali se află conectați la generatorul de puls aflat undeva în regiunea subclaviculară stânga prin extensii, sistemul aflându-se subcutanat în totalitate. Dispozitivul poate fi reîncărcat din exterior, prelungindu-se durata de viață a generatorului", a mai explicat medicul neurochirurg.
Potrivit acestuia, atât operația, cât și dispozitivul sunt decontate de CNAS, programul prin care se realizează aceste intervenții reprezentând "o necesitate" pentru România.
Neurochirurgul a declarat că deocamdată acest gen de intervenție se realizează la Spitalul "Bagdasar Arseni", însă vor avea loc operații de acest tip și la Spitalul Universitar de Urgență București.